HRVATI EUROPSKI REKORDERI. Čak 70 posto mladih nije napustilo obiteljsko gnijezdo i živi s roditeljima

Ako imate između 18 i 34 godine, velika je vjerojatnost da televizijski program gledate na televizoru kojeg su vam kupili roditelji, na kauču kojeg su kupili roditelji – jer i dalje s njima živite

Gotovo tri četvrtine mladih Hrvata nikako da napusti obiteljsko gnijezdo.

Po broju mladih od 18 do 34 koji još žive s roditeljima Hrvatska je rekorder u Europskoj uniji. Građani misle kako je to odraz loše ekonomske situacije.

Ne vole samo mladi u Hrvatskoj da im mama kuha i sprema – prema podacima Eurostata u neslavnom vrhu odmah iza nas su Slovaci, susjedi Srbi i Talijani te Maltežani.

“Da biste se odselili od roditelja, trebate imati izvjesne prihode. Drugi faktor su cijene nekretnina, visine najma, ljudi si to jednostavno ne mogu priuštiti, a naredna stvar je sigurno i izvjesna navika i komoditet”, tvrdi sociolog Gojko Bežovan.

Jer u tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama prosjek onih koji žive s mamom i tatom uvijek je veći. Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate njihovi susjedi Finci, Šveđani i Norvežani. Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim mjerama misli sociolog Bežovan.

“Za očekivati bi bilo da ne povećavamo mirovine, nego da napola povećavamo, a dio novca dajemo za aktivne mjere zapošljavanja. Naredna stvar bila bi i da dio novca izdvajamo za gradnju socijalnih stanova da time utječemo na snižavanje cijena najma na tržištu stanova”, dodaje Bežovan.

Cijene nekretnina, nezaposlenost mladih, sve su to samo isprike – misle neki.

Skromni gospodarski rast ipak je pridonio i skromnom smanjenju hrvatskog prosjeka sa 72, 2012., na lanjskih 70 posto. Usporedbe radi prosjek onih koji žive s roditeljima na razini EU iznosi 48 posto.
Andrej Dimitrijević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari