Hrvatska pred sedmim toplinskim valom ovog ljeta – slijede temperature i do 37 stupnjeva u hladu!

U najtoplijim godinama do sada, a to su 2015., 2012. i apsolutno najtoplija 2003. bilo je manje toplinskih valova, najčešće 3 ili 4, ali su trajali nešto dulje. Sada smo ih imali čak sedam

Iako počinje masovni povratak s Jadrana i na radna mjesta, još smo daleko od jeseni. Barem kada su u pitanju temperature.

U studiju nam se pridružila Dunja Mazzocco Drvar, koja najavljuje novi toplinski val.

Uobičajeno je da u posljednjim danima kolovoza ljeto već posustaje, no ove se godine razmahalo i još uvijek se ne da! Stiže još jedan val vrućine. Trajat će četiri do šest dana, a vrhunac će biti u ponedjeljak. Najtoplije će opet biti u Dalmatinskoj zagori gdje ćemo ponovno dosegnuti oko 37 stupnjeva. Nije to za to područje ništa novo, ondje smo već imali 15-ak tako vrućih dana.

Neugodna vrućina očekuje se i u sjevernim krajevima gdje će veći gradovi ponovno premašiti 35 Celzija. Na moru će ovoga puta biti malo ugodnije i to ponajprije zato što se more malo ohladilo pa je uz njega sada ipak ugodnije nego primjerice početkom kolovoza.

U najtoplijim godinama do sada, a to su 2015., 2012. i apsolutno najtoplija 2003. bilo je manje toplinskih valova, najčešće 3 ili 4, ali su trajali nešto dulje. Sada smo ih imali više, a između njih bilo je ipak i manjih predaha što se može zorno vidjeti na prikazu dnevne temperature u Zagrebu. Ipak, brojimo malo više od 30 dana s temperaturom iznad 32, i po tom kriteriju ljeto će završiti kao drugo najtoplije ikad.

Neke smo rekorde ipak rušili, prisjećamo se 42,3 u Kninu. Na moru su najneugodnije bile noći, i tu su pala dva rekorda, a najznačajniji je svakako ovaj iz Komiže u kojoj se jedne noći spavalo – ili bolje reći- nije moglo spavati – na 32,3 stupnja. Na sve to možemo dodati i podatak da je ovo u Dalmaciji najsušnije ljeto u posljednjih 70-ak godina.
Dunja Mazzocco Drvar

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari