Hrvatska se odlučila za izraelski F-16 Barak: čime sve raspolažu?

Izraelski F-16 Barak avioni stari su 25 godina te bi njihova cijena trebala iznositi oko tri milijarde kuna

Na 11. sjednici Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo se mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael.

Naime, izraelska ponuda odnosi se na 12 F-16 Barak aviona koji su stari 25 godina te bi njihova cijena trebala iznositi oko tri milijarde kuna. Ipak, stručnjaci su oko ove odluke podijeljeni. Umirovljeni pilot Ivan Selak posljednjih dana glasno je kritizirao nabavku izraelskih aviona te tvrdi kako izraelski F-16 Barak “neće ići u zrak onoliko koliko treba ići, problem je održavanje”.

F-16 Barak ima šestocijevni rotirajući top M61A1 Vulcan kalibra 20 milimetara i efektivnog dometa od oko 1600 metara te maksimalne brzine vatre od 6000 granata u minuti. U zračnoj borbi F-16 Barak može nositi infracrveno vođene rakete AIM-9M Sidewinder. Domet ovih raketa je 20 kilometara u frontalnom aspektu, odnosno približavanju cilja i lansirnog aviona.

F-16 Barak može nositi i AIM-120C AMRAAM raketu koja ima domet veći od 100 kilometara, a ona je aktivno radarski navođena. Podaci o cilju raketi se mogu prenijeti putem podatkovne veze s drugog lovca, infracrvenog senzora ili AWACS radarskog aviona, što znači da se jedna od ovih opcija može koristiti i za održavanje zahvata cilja te slanje ažuriranih podataka raketi, čime se znatno povećava vjerojatnost pogotka.

Po pitanju ciljeva na zemlji, F-16 Barak može ponijeti širok spektar navođenog i nenavođenog oružja. Od nenavođenih bombi može nositi Mk80 bombu, tj. Mk82 tešku 227 kilograma, Mk 83 od 460 kg i Mk 84 od 960 kg, a uz njih idu i GPS navođene inačice istih iz serije JDAM, te laserski navođene varijante serije Paveway.

Avion može i nositi GBU-39 bombu malog promjera te razne varijante kasetnih bombi. Što se tiče nevođenih raketa, F-16 Barak može nositi rakete 70 mm Hydra, a soim toga i razne verzije laserski i TV vođenih raketa AGM-65 Maverick koje su namijenjene uništavanju oklopnih i utvrđenih ciljeva.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=50G2HzvbusQ

F-16 također može nositi i krstareće rakete za strateške udare sa sigurne udaljenosti kao što je stealth krstareću raketu AGM-158 JASSM, dometa preko 370 kilometara i s bojnom glavom od 450 kilograma.

Osim F-16 Barak aviona, Hrvatskoj su se nudili i novi švedski Grippeni, grčki polovni F-16 te američki potpuno novi F-16 Block 70/72.

Vijesti.hr
Foto: en.wikipedia.org

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari