Hrvatska se opet guši u kilometarskim kolonama: ‘Dobro bi došao jedan Dalić, a hoće li ga naći…’

Foto: Facebook/M. Keller/PZRIO

U tijeku je velika smjena turista na vrhuncu ovoljetne turističke sezone

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Promet i kolone obilježili su dan na većini cesta u smjeru mora. Na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je splasnula, a bila je i 12 kilometara pa je omogućeno i gotovinsko plaćanje na Demerje tri kilometra prije. U smjeru unutrašnjosti između tunela Bristovac i vijadukta Božići protezala se kolona oko 7 km, dok je kod čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika kolona 4 kilometra. Kod Svetog Roka kolona je oko 17 sati bila osam kilometara, a promet je otežavao i jak pljusak.

Zbog velikih gužvi od Jaske do naplatne kućice tebalo je čak sat i pol. Građani ogorčeni, ali možda i ne onoliko koliko bi se očekivalo.

„Baš je velika, ne može se proći. Ne znam šta je ovo. Hrvati smo svi, ništa nam ne smeta“, rekao je jedan od vozača.

Gužve su bile i na graničnim prijelazima, kao i u trajektnim lukama. U Splitu se u trajektnoj i zračnoj luci ovog vikenda očekuje oko 145 tisuća putnika u oba smjera, što je ovogodišnji rekord.

O situaciji u gradu pod Marjanom izvijestio je reporter RTL-a Hari Kočić.

„Situacija je za sada dobra. Na jednom od glavnih ulaza u Split nema još uvijek kilometarskih kolona koje smo do sada viđali u špici sezone, dan prolazi savršeno dobro, ali u splitsku trajektunu luku dolazi 34000 putnika sa 7000 vozila. U trajektnoj luci kažu kako su putnici počeli dolaziti još po noći jer su ljudi očito naučili što se sve ovdje može dogoditi pa su se dobro pripremili na to. Primijećena je i pojačana aktivnost policije i bobija koji pale i gase semafore po potrebi. No, očito je da smo svi ovaj vikend dočekali puno spremniji nego prošle, ali najveća navala gostiju tek se očekuje“, javio je Hari Končić.

Hoće li Split ikad riješiti gužve, građani baš i ne vjeruju, a kako je rekao jedan od anketiranih vozača: “Split nema kadar, Zagreb nije briga. Dobro bi došao jedan Dalić, a hoće li ga naći…”

Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, u emisiji RTL Danas najavio je skoro rješenje za ulaz u grad Split i zaobilaznicu grada Splita koja uključuje brzu cestu Trogir – Solin – Omiš.

Mnogi su obećavali isto, no župan naglašava kako će se sada stvari napokon riješiti s obzirom na su konačne odluke usuglašene i donesene na sjednici Vlade koja je u svibnju održana u Splitu.

“I prije su bile službene odluke, no reći ću vam, ja i gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, na tom problemu od prvog dana ozbiljno jašemo i doveli smo predsjednika Vlade već treći put u našu županiju o samo o ovom problemu. Nakon sjednice, koja će biti održana u ponedjeljak i šira će javnost saznati što, kada i kako”, rekao je župan Blaženko Boban.

Dodao je kako Split neće dati mira Zagrebu sve dok ta dva problema ne budu riješena.