PRIJETI MU ZATVOR

Hrvatski pomorac uhićen nakon sudara dvaju brodova na Baltiku

Screenshot RTL

Hrvatski pomorac uhićen je nakon sudara dvaju brodova u maglovitoj noći u Baltičkom moru pri čemu je jedna osoba poginula, a još jedna nestala

Uz Hrvata je uhićen i britanski pomorac i to zbog previše alkohola u krvi pa istražitelji pokušavaju otkriti je li pijanstvo uzrok tragične havarije, izvještava Ida Hamer za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nakon tragičnog sudara dvaju brodova – član posade prevrnute danske teglenice pronađen je mrtav u trupu broda, dok je drugi član posade nestao. Istraga je proširena na nekoliko kaznenih djela, uključujući grubi nemar i pijanstvo na moru.

“Provodimo preliminarnu istragu. Vodi je tužiteljstvo, a Obalna straža poduzima pred istražne radnje, kao što su saslušanja, pretraga prostorija i druge uobičajene mjere u ovom slučaju“, rekao je Peter Ryman iz Švedske obalne straže.

Dva su broda, sumnja se, paralelno plovila, kada je jedan skrenuo i naletio na drugi. Danska teglenica duga 55 metara tada se, nakon sudara s britanskim brodom od 90 metara, prevrnula.

Dva člana posade britanskog broda, Britanac i Hrvat, bili su alkoholizirani, tvrdi švedski javni tužitelj. Iskusni splitski pomorac pojašnjava što ih potencijalno čeka.

“On je sad optužen za grubi nemar ili za alkohol. Ako je to grubi nemar ili alkohol i ako se to potvrdi kao tako da je on stvarno kriv, onda će on sigurno dobit kaznu od nekoliko godina zatvora, pa što je u ostalom i normalno jer jedan je čovjek poginuo“, objašnjava Sanjin Dujmanić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana.

Potraga brodova i helikoptera za nestalim članom posade je obustavljena. Predsjednik Udruge pomorskih kapetana Split boji se da nije preživio.

“Kod temperature od 4 stupnja mora, a temperatura zraka plus 5 čovjek ne može opstat duže od sat vremena. Odnosno, kad se to dogodi, šok kod samog upada u more kod 4 stupnja najčešće nastupi momentalna smrt ali ako preživi taj prvi šok onda dolazi do hipertermije i taj čovjek umire za najdulje za sat vremena“, kaže Dujmanić.

Britanska kompanija – čiji su pomorci uhićeni – priopćila je da ima strogu politiku za uporabu droga i alkohola te nultu toleranciju na kršenje propisa. Do četvrtka će se znati hoće li Britanca i Hrvata zadržati u pritvoru. Kako doznajemo – pomoć nadležnog hrvatskog veleposlanstva u Stockholmu nije zatražio, izvještava Ida Hamer za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari