HRVATSKI TINEJDŽERI BOLJI, ALI… : Piju, puše i drogiraju se više od europskih vršnjaka!

Danas tinejdžeri u Europi manje piju i puše, trend zlouporabe droga više nije u rastu – pokazuje to rezultat europskog istraživanja među učenicima koje se provodilo od 1995. do 2015. Kakvi su Hrvati u odnosu na Europljane?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) predstavio je rezultate europskog istraživanja ESPAD 2015. o trendu smanjivanja pijenja i pušenja kod adolescenata, s naglaskom na konzumaciju novih droga te novih potencijalno ovisničkih ponašanja, koji ukazuju da učenici manje piju i puše, ali su podatci o pijenju pet i više pića u jednoj prigodi i dalje zabrinjavajući.

Istraživanje ESPAD provodi se već 20 godina, a u istraživanju ESPAD 2015 sudjelovalo je 35 zemalja s ukupno 96 043 učenika koji su u 2015. navršili 16 godina, a koji su ispunili standardizirani anonimni upitnik.

Pozitivne promjene su vidljive vezano za pušenje učenika. Po rezultatima istraživanja, više od polovice učenika je izjavilo da nikada nije pušilo, dok je manje od četvrtine, njih 21 posto, izjavilo da trenutno puši.

U Hrvatskoj, 38 posto učenika nikad u životu nije pušilo cigarete, dok je 62 posto njih imalo to iskustvo, a 33 posto učenika je lani izjavilo da su trenutni pušači.

Adolescenti u Europi i nadalje piju mnogo, ali vidljiv je pozitivan trend jer se uporaba alkohola među učenicima od 1995. smanjila s 89 na 81 posto. Promjene su se dogodile nakon vrhunca 2003.

Po podatcima ESPAD 2015. u Hrvatskoj je 92 posto učenika u životu pilo alkohol, 55 posto u posljednjih 30 dana, a 16 posto ih je u posljednjih 30 dana iskusilo pijanstvo.

Učestalost pijenja pet ili više pića u jednoj prigodi (tzv. heavy episodic drinking) nije se promijenila više od 20 godina, s rezultatima iz 2015. podjednakim onima iz 1995.

U Hrvatskoj 87 posto učenika navodi da je alkohol lako ili vrlo lako dostupan.

Uporaba psihoaktivnih droga je stabilna, ali i nadalje s visokim udjelom, a razlikuje se od zemlje do zemlje i kreće se u rasponu od 6 do 37 posto.

U prosjeku, 18 posto učenika je izjavilo da je uzelo drogu barem jednom u životu. Nakon zabilježenog uzlaznog trenda u razdoblju od 1995. do 2003. u učestalosti uporabe ilegalnih droga, ona je od 2003. stabilna, ali i dalje vrlo visoka – u 10 zemalja sudionica istraživanja ona iznosi preko 25 posto.

Hrvatska se po konzumaciji ilegalnih droga u životu nalazi iznad europskog prosjeka – 22 posto učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu.

Prema izjavama učenika, najučestalija droga koju konzumiraju je kanabis. Tako 16 posto europskih učenika navodi da su uzimali kanabis barem jednom u životu, a 7 posto ih je uzimalo kanabis u zadnjih mjesec dana.

U Hrvatskoj je 21 posto učenika uzelo kanabis barem jednom u životu, a 8 posto ih je uzelo kanabis u posljednjih 30 dana.

Uporaba novih psihoaktivnih droga postavlja novi izazov pred sve uključene u prevenciju ovisnosti kod mladih pa su u novom valu istraživanja postavljena pitanja o tome.

Četiri posto učenika u ESPAD zemljama navodi da je barem jednom u životu probalo novu psihoaktivnu drogu, dok je 3 posto učenika izjavilo da je koristilo nove droge u posljednjih 12 mjeseci. Učenici prosječno češće koriste nove psihoaktivne droge u odnosu na amfetamine, ecstasy, kokain ili LSD.

Po uzimanju novih psihoaktivnih droga učenici u Hrvatskoj su iznad europskog prosjeka. Njih 7 posto navodi da je u životu probalo nove psihoaktivne droge, a u posljednjih 12 mjeseci nove psihoaktivne droge uzelo 6 posto učenika .

Ovogodišnje izvješće navodi da je potrebno vrlo pažljivo proučiti i istražiti razvoj ovisnosti o internetu među mladima, s obzirom na to da je u današnje vrijeme internet sastavni dio svakodnevnice.

ESPAD je međunarodno istraživanje koje se od 1995. svake četiri godine provodi među 15-godišnjacima i 16-godišnjacima u zemljama Europe, uključujući i Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari