SPORNA NEKRETNINA: Ovu obitelj neugodno je iznenadio zahtjev Crkve da isele iz kuće u vlasništvu Nadbiskupije

Derutan i razrušen prostor teško je zamisliti kao nečiji dom. Ali, zadarska obitelj Mika nema drugi…

Iz Zadra izvještaj o mogućoj deložaciji obitelji koja posljednja dva desetljeća živi u kući u vlasništvu Crkve. Kuća je ruševna, ali Crkva je želi nazad

Derutan i razrušen prostor teško je zamisliti kao nečiji dom. Ali, zadarska obitelj Mika nema drugi. Kada su podigli kredit i krenuli u sanaciju krova kuće – koja je zadnja dva desetljeća u vlasništu Nadbiskupije – došla im je obavijest da isele u roku od 8 dana ili će biti deložirani.

“Otac je to kao zaslužni građanin Grada Zadra za doprinos u kulturi i sportu dobio 1967. Tu sam od rođenja, nakon toga i sa obitelji. Malo sam revoltiran i iznenađen sa tom njihovom bezosjećajnošću”, kaže Donat Mika iz Zadra.

Kažu da im je pokojni zadarski nadbiskup Prenđa nudio otkup tog stana, ali ga oni nikada nisu htjeli prodati.

Sporna nekretnina u strogom je centru Zadra i zato je bez obzira na svoju derutnost jako vrijedna.

Obitelj pred deložacijom tvrdi i da im je pokojna susjeda napismeno obećala ostaviti svoj stan u koji su oni prešli kada se njihov stan potpuno urušio. Sumnjivo im je što je ona kao pravoslavka u posljednji trenutak prodala stan Katoličkoj crkvi, a oni nigdje nisu uspjeli pronaći dokaz o uplati tog novca.

“Moja je majka nju čuvala, njen otac je bio pravoslavni svećenik, a dva-tri dana prije njezine smrti tu su došle časne i nakon toga je osvanuo taj kupoprodajni ugovor”, dodaje Mika.

Osporavati vlasništvo Nadbiskupiji ipak ne žele.

“Ja sam pokušavao, slao sam Nadbiskupiji preko njihova odvjetnika da mi daju status zaštićenog najmoprimca. Čim bi to potpisao, mi bi priznali njihovo vlasništvo”, dodaje Toni Mika.

Iz Nadbiskupije poručuju da kao vlasnici imaju svako pravo ući u svoj prostor, da ga trebaju za pastoralne potrebe i da ga nemaju namjeru davati nikome u koncesiju.

“Zadarska nadbiskupija ne prijeti obitelji Mika deložacijom. To je krajnji stupanj kojeg utvrđuje sud. Nadbiskupija ne tuži obitelj Mika, nego ih samo obavještava da napuste stan čiji nisu vlasnici. Ukoliko ga ne napuste, Nadbiskupija će svoja prava potražiti pravnim putem”, navodi se u priopćenju.

Nakon što je priča dospjela u javnost, iz Nadbiskupije su odlučili Mikama – ako isele – preko Caritasa neko vrijeme podmirivati troškove podstanarstva.
Nikolina Radić Ančić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari