Hrvatsku sezonu odrađuje 10.000 radnika iz Srbije: ‘Neugodnosti nema, pokazali su se odličnima’

Foto: Ilustracija (Pixsell)

S osmijehom na licu, roštilj majstor iz Leskovca radi u trogirskom restoranu. Stigao je još u veljači, a planira se ovdje zadržati i nakon što završi sezona…

U Hrvatskoj radi gotovo deset tisuća državljana Republike Srbije, točnije izdano je 9722 dozvola za rad i boravak na godinu dana. Najviše ih je zaposleno u građevinskom sektoru, a sezonci najčešće stižu raditi u turizmu i ugostiteljstvu.

S osmijehom na licu, roštilj majstor iz Leskovca radi u trogirskom restoranu. Stigao je još u veljači, a planira se ovdje zadržati i nakon što završi sezona….

“25 godina radim ovaj posao, 20 godina sam van kuće. Da li sam u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj svejedno mi je. Ovdje su bolje plaće i bolji su uvjeti rada. A da nisam zadovoljan, ne bi bio tu”, govori za RTL Danas roštilj majstor Branko Stojković.

Problema zbog nacionalne netrpeljivosti nije imao.

“Nikad nisam imao neugodnosti ni verbalne ni nekih drugih nelagoda, a to ovisi i od tih sezonaca kako se ponašaju na ulici. Ako nikog ne diraš nitko te ne dira”, dodaje.

Uvoz radne snage za trogirski se restoran pokazalo kao dobro rješenje.

“Zasad imamo dvoje radnika, nećemo na tome stati, uzet ćemo još ljudi. Pokazalo se kao pun pogodak, kao pravi radnici su se pokazali i prezadovoljni smo s njima“, govori Roko Puče, glavni kuhar trogirskog restorana.

Uz dobru pripremu neki smatraju kako problema sa radnom snagom ne bi trebalo biti.

“Imate dovoljno vremena zimi, recimo taj prvi, drugi mjesec, praktički je priprema. Mi se već u desetom mjesec pripremamo za sljedeću godinu”, kaže nam vlasnik restorana Miro Kukanjac.

Radnici iz Srbije rade većinom u građevinskom sektoru, ali i u turizmu i ugostiteljstvu. Kvote su se nedavno povećale sa 65 tisuća za još tri tisuće dozvola.

“Ono što očekujemo jest prijedlog zakona gdje ćemo biti oslobođeni kvota i s tim očekujemo da će se tržište radne snage poboljšati”, kaže Joze Tomaš, predsjednik splitske HGK.

Samo ove godine tržište rada popunilo se sa gotovo 10 tisuća radnika iz Srbije. S obzirom na broj, očito im odgovaraju uvjeti koje nude hrvatski poslodavci…

VIŠE U VIDEOPRILOGU: