Načelnik Tribunja u ‘ratu s ručnicima’: ‘Ne smije se rezervirati javno dobro!’

‘Dođemo do svih, pitamo ih što je njihovo. Ono što nije njihovo skupimo u automobil i odnesemo kod Općinske zgrade’

Na hrvatskim je plažama ovih dana gužva, pa si domišljati kupači mjesto rezerviraju stavljanjem ručnika i ležaljki večer prije. Tako da – ma koliko rano dođete na plažu – mjesta nema.

Veći dio jutra, pa i dana stoje prazni, pa je tribunjski načelnik odlučio uzeti stvari u svoje ruke. Svi rekviziti koji su se nalazili kao rezervacija sada se nalaze u dvorištu općinske zgrade. To je, najavljuje, još i dobro jer će sljedeći put završiti na odlagalištu.

“Ako se to još jednom dogodi, ja ću podnijeti prijavu za otuđenje tuđe stvari!”

Zakuhalo se i jutros na tribunjskoj plaži, a sve zbog ovakvih rezervacija na plaži. A upravo zbog toga načelnik Općine Tribunj krenuo je u “rat s ručnicima”.

“To vam izgleda da imate 7 ljudi i 75 ručnika i 15 ležaljki. Doslovno dođemo do svih tih sedam ljudi, pitamo ih koje su stvari njihove. Oni pokažu što je njihovo, ono što nije skupimo u automobil i odnesemo kod Općinske zgrade”, kaže nam Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj.

“Ja sad želim da mi gospodin donese moje stvari, da ih donese. Sad ću ja u hrpi stvari tražiti svoje ručnike i ležaljke? Ma dajte molim vas, nije u redu. Treba biti obavijest”, poručuje Slavica Horvat iz Samobora.

I dok većina takvu akciju hvali, drugi se nisu za ovskve mjere.

Borba protiv takve prakse

“Ovdje ljetujem 14 godina i za 14 dana potrošim puno novca. Dolazim iz Slovenije i to nije u redu za hrvatski turizam”, jasno će Tomaž Dolinar iz Slovenije.

“Ženska me je napala, počela je vikat na mene da kako ja imam pravo uopće micati te njihove ručnike, ja sam odmah rekao – gospođo, jel to javna ili privatna plaža”, govori nam Dino Bogut iz Karlovca.

U nekim mjestima, poput Makarske, Vodica i Tisnog, već Godinama traje borba protiv takve prakse, a sada im se pridružila i Općina Tribunj. Broj ručnika koji ‘noće’ na plažama drastično se smanjio.

“Zamislite da je netko šetao gol, a nije znao da to ne treba. Ne smije se rezervirati javno dobro i to je jednostavno tako”, kaže Grubelić.

Ako isto napravite u Španjolskoj platit ćete kaznu od 30 eura, 200 eura platit ćete u Italiji, no iz naših turističkih općina poručuju kako još uvijek nisu za uvođenje takvih sankcija.
Marko Šiklić

Više u VIDEOPRILOGU:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari