BROJKE SE NE POKLAPAJU

HZJZ o informaciji da je umrlo 8 cijepljenih pacijenata: ‘Nemamo sve podatke iz bolnice u Dubravi’

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Ivana Pavić Šimetin komentirala je nedosljednost u podacima među zdravstvenim ustanovama

Na pitanje kako je moguće da u izvještajima HZJZ-a nema podataka o osobama koje su cijepljene, a umrle su od bolesti COVID-19, dok je u KB Dubrava takvih osam slučajeva, za RTL je progovorila zamjenica razvatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

“Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali moram reći prvo da se izvješće odnosi na podatke koje smo mi zaprimili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme”, rekla je Šimetin i dodala:

Više u VIDEOPRILOGU:

“Isto tako je različito pitanje što je osnovni uzrok smrti, a što je popratni uzrok smrti. Iako sada ne možemo detlajno istražiti ovih osam slučajeva, trebat će nam neko virjeme, ali možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o COVID-u kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanje. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe sa ozbiljnim komorbiditetima”.

Ipak, kada se izvještavalo o broju umrlih, govorilo se i o smrtima uzrokovanima koronavirusom i onim uzrokovanima drugim bolestima. Zamjenica je komentirala zašto se to ovoga puta nije dogodilo.

“Podatak koji smo mi iznosili se odnosi na koronu kao prvi uzrok smrti, u protivnom to nije u našem podatku koji smo iznijeli. Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se cijepile još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda, a ovo je još uvijek još manje od očekivanog broja smrtnih ishoda”, poručila je Šimetin i dodala:

“Po ovome koliko mi podatke imamo službeno za sada mi takvog slučaja za koji možemo apsolutno tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a da je cijepljen pravilno sa dvije doze, to još zapravo mi nemamo”.

Leona Šiljeg

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views