SJAJNA NOVOTARIJA

Hrvatski stručnjaci proizveli janjetinu s manje kolesterola: Evo koji je tajni sastojak!

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Domaći stručnjaci s Veterinarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu uspjeli su uzgojiti janjad čije meso sadrži manje kolesterola

Za sve ljubitelje janjetine, dobra vijest! Domaći stručnjaci s Veterinarskog i Agronomskog fakulteta u Zagrebu uspjeli su uzgojiti janjad čije meso sadrži manje kolesterola, pišu Vijesti.hr.

Kako? Hranili su je šampinjonima, a da stvar bude bolja, zahvaljujući njima, meso će imati manje intenzivan miris i aromu.

Hrane ih šampinjonima

Janjci, stari 6 tjedana, imaju najbolju krvnu sliku u Hrvatskoj. Sve zahvaljujući jednoj namirnici za koju nisu ni svjesni da je jedu uz ostalu hranu – šampinjonima. Ovakav uzgoj ideja je stručnjaka s veterinarskog fakulteta.

“Ustanovili smo povoljan učinak dodanog pripravka na zdravlje tih životinja, ali i na kvalitetu njihovog mesa. Dosadašnjim istraživanjima utvrdili smo da je smanjenje kolesterola u mesu janjadi hranjenih dodatkom šampinjona za otprilike 35 do 40 posto”, kazala je voditeljica projekta Maja Popović.

Smanjuje se neugodan miris i aroma

Na projektu sudjeluju i stručnjaci s Agronomskom fakulteta u Zagrebu. Po njima, meso tako hranjenih janjaca još je zdravije, a moglo bi privući čak i one koji do sada nisu bili ljubitelji janjetine. Šampinjoni čine tek 1.5 % posto njihove prehrane, ali i taj mali udio u potpunosti mijenja nutritivnu vrijednost mesa.

“Budući da je takva hranidba šampinjonima na neki način se smanjuje i možda onaj neugodan okus i aromu janjećeg mesa koje nekim ljudima ne odgovara. Zbog samih gljiva povećana je koncentracija antioksidansa tako da je takvo meso na neki način održivije i bolje za ljude”, kaže profesor s Agronomskog fakulteta Goran Kiš za Vijesti.hr.

Cilj je prodaja i u zemlje Istoka

Ovaj projekt do sada je dobio i dvije medalje za inovativnost, a kako ovakav uzgoj obećava, rade se sve ambiciozniji planovi.

“Naši dugoročni planovi su da ova janjetina bude autohtoni hrvatski proizvod i da uskoro krenemo s njegovom prodajom. S prodajom tih komada mesa. Cilj nam je prodavati vani, u Europske zemlje, ali i one treće, zemlje Istoka”, kaže voditeljica projekta Maja Popović.

Inače, u svijetu nitko ne hrani janjad šampinjonima, a i bolje, jer obično oni koji prvi krenu u inovativne projekte ostvaruju i najveće uspjehe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari