I RIJEČANI POTVRDILI Potrošači su izigrani: Nutella, sirevi, deterdženti… su lošije kvalitete za istočno tržište!

“Vrlo često na tržište dolazi jeftina hrana iz uvoza koja nije visoke kvalitete”, priznaju iz Sektora za poljoprivredu HGK

Ono što se sumnjalo – sada je i potvrđeno. Nutella za tržište u koje spada i Hrvatska nije iste kvalitete kao i isti proizvod za njemačko ili austrijsko tržište. Potvrdila je to mađarska analiza. Tamošnje vlasti su izuzetno pogođene. S hrvatskim istraživanjem koje traje – ovo bi mogao biti presudan trenutak da prestanemo biti građani drugog reda.

Isti je čokoladni namaz, no za istočno i zapadno tržište, pa kvaliteta nije ista. Mađari su dokazali. Kod njih se Nutella slabije razmazuje, a iste napolitanke manje su hrskave.

“Ovo potvrđuje sva dosadašnja nagađanja o multinacionalnim kompanijama koje posluju u Mađarskoj, a koje u Mađarskoj prodaju smeće. Ne znamo kakav utjecaj ti proizvodi imaju na zdravlje! Ista tvrtka u Njemačku ili Austriju šalje bolju kvalitetu hrane nego u Mađarsku. To je skandal”, ljutito je izjavio János Lázár, predsjednik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

Više od 80 posto potrošača smatra da su proizvodi za istočno tržište lošiji, baš kao da su sredstva za čišćenje bolja za zapadno tržište. 73 posto ispitanika, pak, vjeruje da razlika postoji ne samo u kvaliteti, nego i u cijeni.

Mađari za to imaju i službenu potvrdu, a ispitivanje 27 proizvoda koje su odabrali sami potrošači u Hrvatskoj se tek priprema.

“Tu su uključena 22 prehrambena proizvoda i 5 proizvoda za pranje i čišćenje, što je novina. Hrvatska ima jedina uključene i te proizvode. Radit će se kemijske analize i usklađenost deklaracije sa samim proizvodom”, kazala nam je Sara Mikrut Vunjak iz Hrvatska agencija za hranu.

I Češka je radila sličnu analizu. Od 24 proizvoda, osam njih za češko tržište razlikovalo se od onih za njemačko. 14 ih je uz to imalo i višu cijenu. A u mesnom naresku za Češku bio je pileći nadomjestak dok je za Njemačku bilo svinjsko meso.

I građani uočavaju razlike.

“Dječja hrana je puno bolja u Njemačkoj. Sigurno je ‘gore’ gušća i vide se komadi, drugačija je”, smatra Dragana iz Rijeke.

“Vidi se razlika u deterdžentima, a sirevi su mi ukusniji”, mišljenja je Riječanka Jelka.

“Za zapadno tržište Ariel za prati veš je veće kvalitete nego za istočno, to je isprobano”, uvjerena je Marija iz Zagreba.

I u Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da se treba pojačati kontrola hrane koja se stavlja na naše tržište.

“Vrlo često na tržište dolazi jeftina hrana iz uvoza koja nije visoke kvalitete, a naši proizvođači primorani su snižavati cijene svojih visokokvalitetnih prozvoda”, izjavila je Valentina Šimić iz Sektora za poljoprivredu HGK.

Hrvatske analize, koje trebaju dokazati da i na naše police stižu uvozni proizvodi lošije kvalitete, tek se počinju raditi.

Za RTL Danas o ovom je problemu govorila zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Njezin stav o tomu kako se moramo boriti protiv takvih proizvoda pogledajte u nastavku: