Cijepljenje uskoro ponovno obavezno? Ne slažu se svi s tom idejom

Epidemija ospica ponovno je pokrenula pitanje cijepljenja u Hrvatskoj. Ono je obavezno, ali se uz prekršajnu kaznu od 2.000 kuna može izbjeći. Stoga je Ministar zdravstva povukao ručnu i odlučio samovolji roditelja stati na kraj

Zbog cijepljenja dugo nismo čuli za ospice – sve do epidemije koja se ovih dana pojavila u Splitu.

Ministar zdravstva traži rješenje. Predložio je dodatno cijepljenje djece koju roditelji iz svojih razloga nisu cijepili, ali predlaže i nametanje čvršće obaveze cijepljenja.

“Ja znam za troje oboljele djece u Dalmaciji, ali ospice i cijepljenje odnosno – ne cijepljenje je problem s kojim će se ozbiljno morati pozabaviti epidemiološka služba i razmotriti ponovno uvođenje obveznog cijepljenja. Cjepljenje je za sve bolesti spasilo milijune i milijune života i bio bi grijeh ne uvesti promjene u kalendar cijepljenja”, izjavio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Majka Iva Pucelj, odbija cijepiti svoje dijete, i slaže se s ministrom da obavezno cijepivo definitivno treba preispitati.

“Smatram da to znači u konačnici da će roditelji konačno dobiti svoje zakonsko pravo na informirani pristanak i isto tako se nadam da će liječnici početi izvršavati svoju zakonsku obavezu na preosjetljivost svih komponenata cjepiva prije samog cijepljenja”, rekla je Iva Pucelj iz Inicijative roditelja koji žele pravo izbora o cijepljenju.

Iva je cijepila prvo dvoje djece, a treće više nije.

“Da se dovede sto roditelja čija djeca imaju nuspojave ne bi bilo dovoljno da se ispriča sve. Konkretno moj razlog jesu nuspojave kod prvog djeteta, ali to sad nije bitno nego je važno da se u Hrvatskoj cijepljenje ne obavlja po zakonskim propisima”, kazala je Iva Pucelj.

Upravo su se među djecom koja nisu cijepljena u Splitu raširile nimalo bezazlene ospice.

“Imamo niske cijepne obuhvate u našoj županiji i došlo je do unošenja virusa i među tako necjepljenom osjetljivom populacijom nastaje bolest, a onda i epidemija”, rekla je Milka Brzović, epidemiologinja.

Nedavno su se i liječnici u Zagrebu iznenadili neobičnim simptomima kod jednog djeteta. Tek su stariji liječnici prepoznali da se radi o rubeoli. Pojavila se prvi put nakon 40 godina – kod djeteta koje nije cijepljeno.

Usprkos tome, građani su podijeljeni. Pravo na mišljenje nitko im ne može oduzeti, a može li im ministar Kujundžić oduzeti mogućnost izbjegavanja cijepiva i na koji način – znat ćemo u narednim mjesecima.
Marina Barukčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari