IDENTIČNA REPLIKA!

ISTINA JE! Kinezi dovršavaju Titanic 2; Replika slavnog broda isplovit će 2022. godine!

Foto: Twitter / Youtube / Screenshot

Titanik nastavlja živjeti. Ne, James Cameron ne snima drugi film, već gotovo identična replika najpoznatijeg potopljenog broda trebala bi na svoje prvo putovanje 2022. godine. Tako će 110 godina nakon fatalne plovidbe Titanika, koji je tad krenuo na svoje prvo i posljednje putovanje,  kompanija Atlanta Journal-Constitution fanovima Titanika ponuditi nevjerojatno iskustvo na brodu blizancu. 

Brod se gradi u kineskom brodogradilištu CSC Jinling, a dovršetak se planira 2022. godine. Iako je moderni dizajn broda rađen po uzoru na original, postoji nekoliko značajnih razlika. U njega će stati nešto više putnika – ukupno 2.400, plus posada od 900 osoba. Titanik II je širi 13 metara kako bi udovoljio modernim propisima (i povećao stabilnost). Osim toga, putnici mogu biti mirni, znajući da je novija verzija opremljena modernim sigurnosnim i navigacijskim značajkama, kao i detaljnim planovima evakuacije, piše Morski.hr

Praznovjerni se vjerojatno neće otimati za karte na prvom putovanju, ali ljubitelji povijesti i ljubitelji filma zasigurno će cijeniti vintage dekor broda i pažnju koja je posvećena detaljima. Titanik II će imati isti izgled kabina, javnih površina, bazen, tursku kupelj i veliko stubište kao kod izvornog broda. Visok je 9 katova, ima 840 kabina, a putnici će moći odabrati karte prve, druge ili treće klase – kao što je bilo slučaj i prije više od stoljeća.

Osim novog, plovećeg Titanika, kineski investitor Su Shaojun uložio je šest godina u gradnju raskošne kopije duge 260 metara i više od 150 milijuna dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=BRncOM8twhM

– Nadam se da će brod biti tu i za 100 ili 200 godina. Trebalo je šest godina – dulje od izgradnje izvornog Titanika – plus 23 tisuće tona čelika, više od stotinu radnika i pozamašna cijena od milijardu juana (207,1 milijuna USD) – kaže Su koji gradi muzej posvećen Titaniku.

– Sve, od blagovaonice do luksuznih kabina, pa čak i kvake na vratima oblikovane su kao i na originalnom Titaniku, koji čini središnje mjesto tematskog parka provincije Sechuan udaljenog više od tisuću km od mora.

Na ovom mjestu Kinezi grade i repliku luke Southampton, kakva je viđena u filmu o Titaniku Jamesa Camerona 1997. godine, gdje se izmišljeni lik Leonarda Di Caprija penje na brod, nakon što je svoju kartu za New York dobio na okladi.

Turistički autobusi kontinuirano ponavljaju tematsku glazbu iz filma Celine Dion’s “My Heart Will Go On”

https://www.youtube.com/watch?v=GfbJ86mJ0f4

Nazvan Titanic II , pravi novi brod s početka priče, svoje će prvo putovanje ipak započeti u Kini, gdje se trenutno dovršava njegova izgradnja, nakon čega će putovati u Dubai, prije nego pokupi putnike u Southamptonu u Engleskoj, odakle slijedi put originalnog broda 1912. preko Atlantika do New Yorka. Naravno, izvorni RMS Titanic nikada nije stigao na odredište. Udario je u santu leda u sjevernom Atlantiku, a više od polovice od 2.200 putnika broda je poginulo tijekom potonuća.

Titanik II je zapravo zamisao australskog poduzetnika Clivea Palmera, koji je osnovao tvrtku pod nazivom Blue Star Line u 2012. godini kako bi ovaj projekt postao stvarnost. Pri njegovom dovršetku, očekuje se da će koštati 500 milijuna dolara. Prvotno je trebao isploviti 2016. godine, ali financijski problemi odgodili su njegovo isplovljavanje najprije za 2018., pa opet za 2022. godinu.

https://www.youtube.com/watch?v=JxqrntPnboM

– Nakon završetka putovanja do New Yorka, Titanic II će obići svijet, nadahnjujući i očaravajući ljude, privlačeći pritom nenadmašnu pažnju, spletke i misterije u svakoj luci koju posjeti – rekao je Clive Palmer za  MSN.

Karte još nisu u prodaji, ali obratite pozornost na web stranicu Blue Star Line jer, samo što nisu počele…

Legendarni originalni Titanik i danas se nalazi na dnu Atlantskog oceana, 740 kilometara od kanadske obale, prepolovljen na dva dijela na dubini od 3.700 metara. Olupinu je 1985. godine pronašao američki vojni oceanograf Robert Ballard, koristeći bespilotnu podmornicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari