Italija dobiva superbrzi vlak – Od Venecije do Trsta za samo 16 minuta!

Foto: Screenshot / Wikimedia

Tvrtka Hyperloop Italia predstavila je nedavno u Rimu projekte koji uključuju povezivanje superbrzim vlakom regije Veneto i Friuli Venezia Giulia

Ovo fantastično prijevozno sredstvo bi trebalo prevoziti putnike i robu iz Verone do Trsta za samo 30 minuta, a od Venecije do Trsta za 16 minuta, prenosi Morski.hr.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/zcikLQZI5wQ” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen

Vlak je jedna vrsta kapsule koja bi prometovala unutar uzdignute cijevi postavljene uz autocestu, brzinom koja je blizu brzine zvuka. Vlak za kretanje i dostizanje ove velike brzine iskorištava magnetsku levitaciju.

Hyperloop tehnologija danas je poznata kao prometni sustav sličan željezničkom, gdje su vagoni zapravo prave aerodinamične kapsule koje pokreću indukcijski motori i kompresori zraka. Šine su napravljene od cijevi niskog tlaka u kojima kapsule putuju stabilizirane magnetskim sustavom levitacije.

Sve to omogućuje da “brzi” vlak ima minimalno trenje i stoga dosegne nevjerojatnu brzinu od 1.223 kilometra na sat trošeći manje energije nego bilo koji drugi transportni sustav!

Procijenjeno vrijeme realizacije ovog projekta je deset godina. Projekt je u fazi realizacije, no ovakva vrsta pruge već postoji u izgradnji između gradova Dubai i Abu Dhabija, pa će se kad bude dovršena udaljenost od 140 km prijeći za samo 12 minuta.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/N_qad0UrO4Q” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen

Za kraj jedna zanimljivost; udaljenost između Verone i Trsta je 260 km, a prosječno trajanje putovanja superbrzm vlakom će biti 30 minuta. Željeznička udaljenost između Zagreba i Splita je 259 km, a trenutna brzina vlakova Hrvatskih željeznica omogućava da se ista prijeđe za 11 sati i 51 minutu, piše Morski.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari