IZGLED NOVE VLADE: Koji ministri ostaju u svojim foteljama a koji su već otpisani?

Izgledno je da će Plenkovićeva vlada imati četiri potpredsjednika, a jedno je rezervirano za šefa MOST-a Božu Petrova

Kako će izgledati ta nova Vlada? Imena još nisu na stolu, ali je izvjesno da će Andrej Plenković imati četiri potpredsjednika i da će, i s jedne, i s druge strane, u njoj sjediti ljudi koji imaju povjerenje svojih stranačkih šefova.

Tehnički se još sastaje stara Vlada, a tko će ostati – ne znaju.

“Vidjet ćemo…”, “Još je prerano…”, “Ništa ne računam…”, “Sve ćemo znati za koji dan, malo strpljenja…”, “O tome će odlučiti predsjednik…”, redom su odgovori tehničkih ministara na pitanje ostaju li u svojim foteljama.

A taj predsjednik će izgledno biti Andrej Plenković koji bi prema prvim nagađanjima u svojoj Vladi mogao imati četiri potpredsjednička mjesta. Jedno rezervirano za Božu Petrova, a ostala tri za HDZ-ovce. Na njih bi mogli sjesti Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Davor Božinović koji bi također imali i ministarske uloge. Petrov ne bi u ministre, ali ostaje pitanje hoće li tražiti onu titulu Tomislava Karamarka – Prvi Potpredsjednik.

A iako još skrivaju svoje ambicije, čini se da su neki gotovo sigurno unutra. Pa tako vjerojatno ostaju novi/stari ministar financija Zdravko Marić, ministar prometa Oleg Butković i ministar turizma Anton Kliman koji su pokazali kvalitete za opstanak, smatra RTL-ov analitičar Božo Skoko.

“Prije svega netko tko se zahvaljujući svojoj osobnosti i svom imidžu uspio nametnuti javnosti i postići popularnost. S druge strane, netko tko je ostavio rezultate i tko zna što radi. I treće, da ima povjerenje u vlastitoj stranci”, kaže Skoko.

Dobre šanse imaju i Tomislav Tolušić i Tomo Medved, a kao nova ministrica obrazovanja spominje se HDZ-ova mlada dubrovačka nada Sanja Putica, koja bi tako izbacila neomiljenog Predraga Šustara.

Konkurencija za novog šefa vanjskih poslova je žestoka, pa se tako još ne zna hoće li ostati Miro Kovač ili će ga zamijeniti Davor Ivo Stier.

Ministar obrane Josip Buljević, čini se izgledno ispada, a kao njegovi nasljednici spominju se Damir Krstičević ili Davor Božinović. U bitku za kulturu bi se navodno uz Zlatka Hasanbegovića mogla ubaciti i Dubravka Šuica.

Imena Tomislava Ćorića i Ivane Maletić spominju se uz tri resora, rada i mirovinskog sustava ili poduzetništva ili gospodarstva, kojeg bi tako HDZ preuzeo MOST-u.

A MOST-ovci su smanjili svoje apetite sa šest na četiri ministarstva i zasad, čini se, jedini ostaje siguran šef MUP-a Vlaho Orepić.

“Vjerujem da ćemo unutar tjedan do dva dana završiti apsolutno sve”, poručuje šef MOST-a Božo Petrov.

75 dana – toliko je trajalo prošli put od izbora do nove Vlade.
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari