KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: „Hrvatsko ekonomsko čudo? Čudo je da smo živi!“

Ministar Marić je na jako fini i politički korektan način rekao da smo usprkos ovim čudesnim rezultatima još uvijek u teškoj banani

Čudo koje postiže hrvatska ekonomija iznenadilo je i članove tehničke Vlade. Deficit trenutno iznosi 0,7 posto, prihodi proračuna porasli su za oko 10 posto, a inozemni dug države manji je za pet milijardi eura.

Ovakvo što već dugo nismo vidjeli, izjavio je tehnički ministar financija Zdravko Marić, a tehnički premijer Tihomir Orešković ističe da su to najbolji rezultati još od 2008. godine.

I nakon izbora, ministar poručuje da ostaje pri poreznoj reformi, koja uključuje i smanjenje stope PDV-a i poreza na dohodak.

“Priznat ćemo svi da proračunski deficit koji počinje s nula cijela nešto, nismo dugo vidjeli i ne pamtimo. On je bio 2008. jako blizu uravnoteženja, a recesijsko vrijeme nismo bili ni blizu toga. Ono što treba poručiti je, dok se pozitivne brojke ne osjete na svakom građaninu, nisu ispunile svrhu. Rekao sam i na Vladi, rast od 2,8 posto je dobar nakon šest godina recesije, ali nas ne smije zadovoljiti”, proučio je tehnički ministar Marić.

Ministar Marić je zapravo na jako fini i politički korektan način rekao da smo usprkos ovim čudesnim rezultatima još uvijek u teškoj banani.

Naime, ekonomski rezultati s kojim se vole pohvaliti njegovi šefovi, Tihomir Orešković i Andrej Plenković, ili kojima se isto tako voli pohvaliti Zoran Milanović i njegovi ministri, je daleko od bilo kakve Hrvatske koja raste.

Kada se usporedi s drugima, Hrvatska već godinama stoji kao ukopana. To najbolje pokazuje grafikon o BDP-u po glavi stanovnika u odnosu na prosjek Europske unije. Drugim riječima, grafikon pokazuje standard Hrvata u odnosu na standard prosječnog Europljanina.

Prema njemu, upravo nas prestiže i Rumunjska, koja je ove godine dosegla 60 posto standarda Europske unije, a mi smo na 58 posto. Iza nas su još jedino Bugari, ali i oni grabe po stopi od tri posto.

Tako da smo mi sada druga najgora zemlja Europske unije. 2005. smo mi i Slovačka bili na istoj razini, a gdje su Slovaci sad – negdje na skoro 80 posto prosjeka Europske unije.

Toliko o hrvatskom čudu. Čudo je da smo živi.

Ovo ističemo kako se i nova hrvatska vlada ne bi zavarala sa ovih nekoliko pozitivnih pomaka i ufurala si kako stvari idu same od sebe pa se ne treba puno ni zamarati ni zamjerati.
Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari