PRIVILEGIJE POLITIČARA

Izgubili su lokalne izbore, no ne i plaću! Šest mjeseci imaju puna primanja

Pixsell

Svi koji to žele imaju pravo na punu plaću punih šest mjeseci

Na lokalnim izborima građani su im rekli jasno i glasno ne, a oni se sada moraju pobrinuti za sebe na tržištu rada. Ipak ne odmah, jer svi koji to žele imaju pravo na punu plaću punih šest mjeseci.

Županiju je predao HDZ-u, a u ponedjeljak Darko Milinović ponovno će u gospićku bolnicu kao ginekolog. No, plaće se neće još odreći, kaže barem mjesec i pol dana.

“Aktivirat ću povratak u gospićku bolnicu, a u idućih mjesec dana odlučit ću što ću, jer imam i nekoliko vrlo zanimljivih poslovnih ponuda, pa ću sjesti ni odlučiti”, kazao je Milinović za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Vojko Obersnel oprostio se nakon 21 godine od vladanja Rijekom, a gradonačelnička neto plaća od 15 tisuća kuna mu još ostaje.

“Kao dužnosnik ne mogu 2 godine raditi negdje niti u jednoj tvrtki, koja je na bilo koji način u poslovnim odnosima s gradom, ja takvu tvrtku nažalost u Rijeci ne znam, to je razlog zašto ću iskoristiti tih šest mjeseci”, jasno će Obersnel.

Za to vrijeme će kaže još dolaziti u gradsku upravu zbog nekih projekata.  Koga god se pita od bivših, ili su već aktivirali pravo pune plaće šest mjeseci ili o tome razmišljaju.

Još niste aktivirali? Pa napisao jesam, sad vjerojatno ću u ponedjeljak ujutro napraviti, možda je već i otišlo, ne znam točno”, poručio je bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

“Ja se još nisam odlučio da li ću se odlučiti imam par dana. Vidjet ću ako u poslovnom svijetu budem imao bolju ponudu ostat ću u poslovnom svijetu, ako ne, onda ću se smiriti 6 mjeseci i pokušati vidjeti kako dalje”, govori bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Dugogodišnji šibensko kninski župan nije osvojio četvrti mandat, no dok ne pronađe posao ipak ne mora brinuti.

Ako ste političar, i kad izgubite posao – nije sve tako crno

“Iskoristit ću ovo pravo zakonsko koje imam nakon primopredaje, ali u biti nastavljam tražiti gdje i što bi mogao raditi”, jasno je rekao 31. svibnja Goran Pauk.

Jedan od rijetkih koji tu mogućnost nisu uzeli je varaždinski župan Radimir Čačić koji na to nema ni pravo.

“Ja nisam primao plaću, bio sam sve četiri godine volonter. Tako da neću aktivirati ništa, niti mogu aktivirati, a i da ima to pravo ne bi to učinio. osobno smatram da to nekorektnim”, kaže Čačić.

Korektno ili ne, mnogi su to pravo već iskoristili. Državni dužnosnici, takvu mogućnost imaju cijelu godinu, 6 mjeseci puna i 6 mjeseci pola plaće. Jasna je intencija te mjere, no ne i potreba, kaže sociolog Marcelić.

“Ja sumnjam da itko tko je bio na visokom političkom položaju zaista egzistencijalno ugrožen, u smislu da treba tu plaću da bi preživio, međutim ono što stoji iza toga dobrim djelom, naviknutost na privilegije”, govori sociolog Sven Marcelić.

Pa tako to pravo koriste čak 38 bivših saborskih zastupnika. Koristila je i bivša predsjednica, a nisu se tog prava odrekli niti Martina Dalić i Lovro Kušćević, koji su slovili kao najbogatiji ministri u Plenkovićevoj prvoj vladi.

Imate toliko nekretnina da ne možete pratiti? Bogu hvala imam”, poručio je Kuščević.

Nakon lokalnih izbora, pravo plaće na 6 mjeseci uz čelne ljude, načelnike, gradonačelnike i župane imaju i zamjenici, pa je to već najavila i Jelena Pavičić Vukičević.

“Nije slučajno da u Hrvatskoj imamo toliko gradova i općina sa toliko načelnika, onda se tu stvara sustav  sa jako puno privilegiranih ljudi i koji su zainteresirani da te privilegije traju i da se teže gube. Mislim da je to problem iznad 6 plus 6, to je samo simptom”, kaže Marcelić.

Jedno je sigurno ako ste hrvatski političar, i kad izgubite posao, nije sve tako crno, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari