Izraelski liječnici tvrde da su pronašli lijek za rak, hrvatski kažu: ‘Naznake su obećavajuće, ali…’

U svijetu godišnje umire od raka oko 9,6 milijuna ljudi. Rak je drugi uzrok smrti u Hrvatskoj

Čini se da je revolucija u svijetu na pomolu. Izraelski znanstvenici najavili su kako će za godinu dana imati prvi potpuni lijek protiv raka.

U pitanju je antibiotik koji bi se uvukao u mjesta gdje velike molekule drugih lijekova ne mogu dosegnuti.

Izraelski tim liječnika smatra da je pronašao prvi potpuni lijek za rak. Prema lijeku Mutatu, koji je još u fazi testiranja, Hrvatski liječnici su oprezni.

“Naznake su dobre, obećavajuće i to nam je jako drago, ali prije uporabe takvih lijekova treba pričekati dok ne završe sva klinička ispitivanja na tim lijekovima”, kazao je Krešimir Martić, liječnik iz KB Dubrava.

“Budućnost onkoloških bolesti bit će u testiranju određenih gena, molekula, proteina. I ciljano ćemo ići na važne molekule koje sudjeluju u onkološkom procesu u kojem nastaju tumorske stanice”, smatra onkologinja Martina Bašić Koretić.

Terapija bi, navodno trebala biti kratka, jeftina i učinkovita. Ukoliko se takvo što pojavi na hrvatskom tržištu, građani će ga jedva dočekati.

Takav lijek nadu bi dao i Biserki. Njezin križ već dvije godine je rak dojke.

“Očekujem svaku kontrolu s velikom strahom. Naravno mi svi koji smo oboljeli od karcinoma ne možemo reći da smo ozdravili i da je sve riješeno”, rekla je Biserka Blažeka, oboljela od raka dojke.

Istu bitku sa zloćudnom bolešću, Mira je davno dobila.

“Kažu ti imaš karcinom, imaš 34 godine. Imam sina, tad je bio mali, ali sam odmah išla na operaciju, slušala sam liječnike”, kazala je Mira Halapa, bivša pacijentica.

U svijetu godišnje umire od raka oko 9, 6 milijuna ljudi. Rak je drugi uzrok smrti u Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini u Hrvatskoj je umrlo 13.964 ljudi. Prema Eurostatu, na drugom smo mjestu po stopi smrtnosti u Europskoj uniji, prednjači samo Mađarska. Kod žena je najčešći rak dojke, a kod muškaraca je rak pluća.

Koliko je važna prevencija znaju u udruzi “Pogled iz novog kuta” koji akcije u borbi protiv raka rade već 3 godine.

“Promoviramo zdrav život, zdrav način života. Zapravo taj svjetski dan borbe protiv raka je naša poruka što mi sami možemo napraviti da preveniramo”, kazala je predsjednica udruge P.I.N.K.-life, Nives Moric.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Uz to, ukoliko se opaka bolest otkrije na vrijeme, može se izliječiti.
Donna Diana Prćić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari