TKO ĆE MOĆI PREKO GRANICE?

Je li Hrvatska spremna za uvođenje covid putovnica?

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Takozvane covid putovnice donose i nove nepoznanice. Na svakoj je zemlji odluka kako će putnici dokazati da su cijepljeni

Došao je i taj dan – za sve cijepljene dvjema dozama padaju granice. Europa se otvara. No, takozvane covid putovnice donose i nove nepoznanice. Na svakoj je zemlji odluka kako će putnici dokazati da su cijepljeni.

Još jednu dozu treba primiti Zagrepčanin Nenad Marijanović i može slobodno u Europu. “Prva doza, da, ali nisam ništa čekao. Sve riješeno za čas i to je to. Idem sad na pauzu od 15 minuta i onda doma. Cijepio sam se radi zaštite sebe i obitelji, za ovo mi nije toliki interes – za putovnice”, kazao je Marijanović.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tko će ga moći dobiti?

Digitalni zeleni certifikat s QR kodom ili covid putovnica služit će za nesmetano kretanje onih koji su cijepljeni dvjema dozama, koronu preboljeli ili su testirani. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljenih objema dozama više od 300.000, a toliko je i onih koji su koronu preboljeli od početka epidemije. No, odluka o covid putovnici na razini Europske unije još nije donesena, pregovori se nastavljaju sutra.

“Jako je to dobro ako bude što prije. Ne ide taj proces tako lako, ali mislim a bi vrlo brzo trebao biti postignut dogovor, intencija je da covid bude jedna od ključnih tema u Bruxellesu u ponedjeljak i utorak”, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uredba bi se trebala donijeti polovicom lipnja

Države članice odlučivat će kakve pogodnosti donosi potvrda unutar granica. “Polovicom lipnja bi trebala biti uredba sa svim pravilima kako bi se to trebalo primjenjivati, a paralelno s tim sve države članice rade pripremu od prikupljanja svih podataka do izradi programskih rješenja digitalnih platforme”, kazala je epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić.

Drugim riječima, povezati podatke HZJZ-a, cijepljenih i e-građanina. Uvjeravaju, bit će sve spremno. “Zasad nemamo nikakve informacije vezano o potrebi da mi izdajemo bilo što. Mi cijepimo pacijenta, kad dobije obadvije doze – onda se te obadvije doze unesu, a kad dobijemo potrebne informacije od nadležnog ministarstva znat ćemo što ćemo i kako ćemo dalje”, kazala je liječnica obiteljske medicine Ljubica Lazić Vuletić.

Kako će cijepiti drugom dozom oni koji su na godišnjem?

Liječnica kaže da građane najviše zanima što će s drugom dozom ako su na godišnjem odmoru. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da se druga doza pokuša planirati kao bilo koji drugi medicinski zahvat, ali ima i druga opcija.

“Da se ta druga doza dogovori i najavi prema mogućnostima  na mjestu boravka tijekom ljetnog odmora, dakle na mjestu gdje će ta osoba boraviti ili u dogovoru s liječnikom tamo izabranim ili sa Zavodom za javno zdravstvo”, kaže Nemeth Blažić.

Cijepi se na veliko i po tvrtkama. Ako se pita nadležne – cijepljenje više nije u petoj, nego u šestoj brzini. Samo da do lipnja bude sve spremno i povezano i da se ne ode u rikverc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari