PROCIJEPLJIVANJE STANOVNIŠTVA

Od jeseni kreće cijepljenje djece protiv koronavirusa? Neke države već odlučile, evo kako stoji Hrvatska

Foto: Mateo Levak/Riportal

Od početka ovog mjeseca EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina

“Naš plan i program cijepljenja protiv covida-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Pfizerovo cjepivo za mlade u dobi od 12 do 16 godina, oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za cijepljenje.

Njihovo cijepljenje trenutkom odobravanja može početi. Naime, kao i kod starijih bit će prioriteti i kod djece, a to primjerice znači da će se prvo cijepiti kronični pacijenti, pa onda mladi koji se obrazuju za medicinska zanimanja, a nakon njih i svi ostali.

Kao temelj služi i naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama što ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika i dugih zaposlenih”, objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, piše Jutarnji list.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je cjepivo Pfizer-BioNTecha za cijepljenje djece starije od 12 godina što bi trebalo pomoći da se smanji širenje koronavirusa, ne samo među mladima.

Od odobravanja 10. svibnja u SAD-u je već cijepljeno 600.000 djece u dobi od 12 do 15 godina tako da bi vrlo brzo cijepljenost adolescenata mogla biti zadovoljavajuća, a time i povećana ukupna zaštita od covida-19 u toj zemlji.

Zasad cijepljenje do početka nove školske godine najavljuju i Kanada i Velika Britanija koje bi najkasnije tijekom kolovoza započele cijepljenje svojih mladih, a o odluci Europske agencije za lijekove (EMA) ovisi moguće cijepljenje učenika u zemljama EU.

Od početka ovog mjeseca EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina.

U agenciji ističu da će provesti ubrzani postupak ocjene dobivenih podataka, a svoje će mišljenje najprije dostaviti Europskoj komisiji koja će imati zadnju riječ u odobravanju cjepiva za adolescente u zemljama EU. Očekuje se da bi konačna odluka mogla stići do kraja ovog mjeseca. To bi značilo da bi do početka školske godine moglo početi cijepljenje adolescenata i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj i dalje traje treća faza cijepljenja, a to znači starijih od 18 godina. U dobi od 15 do 19 godina cijepljeno je samo 1300 mladih i to Pfizerovim cjepivom, koje je kod nas jedino registrirano za mlađe od 18, odnosno za sve starije od 16. Njih 205 primilo je i drugu dozu odnosno za njih je cijepljenje završeno.

Kako saznaje Jutarnji list u HZJZ-u, radi se o cijepljenju nepokretnih mladih osoba čije je zdravstveno stanje teško pa bi za njih covid-19 mogao biti vrlo opasan. Također u toj dobnoj skupni su i učenici završnih godina zdravstvenih učilišta koji imaju praksu u zdravstvenim ustanovama pa se njihovim cijepljenjem smanjuje rizik od širenja zaraze.

Hoće li Hrvatska i druge EU zemlje do početka nove školske godine krenuti s cijepljenjem djece u dobi od 12 do 16 godina ovisi prije svega o odluci Europske komisije kao i o tome koliko će se uspjeti cijepiti populacija starije dobne skupine.

Kao i za odrasle, cijepljenje protiv covida-19 bit će dobrovoljno i za djecu. Inače, studije su pokazale da 13 posto zaražene djece nema simptoma, kod 43 posto prisutni su samo blagi simptomi, 2,5 posto ih imalo težak oblik bolesti, a 0,4 posto bilo je kritično.

Pfizer je već pokrenuo novo ispitivanje svoga cjepiva u SAD-u i to na djeci mlađoj od 5 godina, ali na malom broju sudionika. Zasad je uključeno samo 144 djece, a kod onih koja su cijepljena nije bilo težih nuspojava, piše Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari