Je li ljeto “gotovo”? Evo što kažu meteorolozi!

Foto: Riječanin/M. Levak

Osvježenje je sigurno razveselilo sve koji će sutra posjetiti svetišta, a pogotovo one koji će sudjelovati u procesijama i hodočašćima

Prije svega, noć i jutro bit će ugodni za hodanje, a u okolici Aljmaša i Marije Bistrice čak i svježi, bit će potreban nekakav ogrtač!

U okolici Rijeke puhat će bura koja će na uobičajenim dionicama iznad obilaznice te na magistrali i Krčkom mostu imati i olujne udare pa svakako treba biti na oprezu!

Danju će uz dosta sunca brzo ugrijati, temperatura će dosegnuti oko 25 stupnjeva, a i bura će stati. Hodočasnicima koji će se pak zaputiti u Međugorje već od jutra bit će toplije, a sredinom dana vjerojatno prolazno i vruće.

Na vrijeme kod nas utjecat će sutra ogranak anticiklone iz istočnog Atlantika koji će podržavati stabilno vrijeme. U takvim uvjetima jutro će biti još svježije od današnjega, a u gorju i po kotlinama sjeverozapadne Hrvatske može se temperatura spustiti i do 10 stupnjeva.

Na jugu vrlo vjetrovito, bura će na uobičajenim burnim dionicama duž cijele obale imati jake udare, a pod Velebitom i olujne.

Temperatura se stoga neće odveć spustiti, ali će svakako biti hladno. Sunčano, a slično će se zadržati i u nastavku dana. Vjetar sasvim slab, a dnevna temperatura kakvu si za boravak na otvorenom možete samo poželjeti, oko 25!

U Dalmaciji poslijepodne smirivanje vjetra, bura će dobrim dijelom oslabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Bit će većinom sunčano uz najvišu temperaturu od 27 do 30 stupnjeva. I Zagora neće biti toplija od priobalja.

Bura će slabjeti i na sjevernom Jadranu, na otvorenom okrenuti na sjever i sjeverozapad, a bliže obali će se posve smiriti.

Temperatura dva tri stupnja viša nego danas, u gorju 21 ili 22, na moru od 26 do 28 Celzija.

U petak opet nestabilnije, samo je rijetko moguća prolazna kiša ili pljusak, grmljavina još rjeđe. Idućih dana opet većinom sunčano i suho. Temperatura u porastu, ali će jutra ostati ugodna.

I na moru postupni porast temperature, a u novom tjednu uz vruće dane imat ćemo opet i tople noći. Ipak, vrućina će biti lakše podnošljiva, ublažavat će se ugodan vjetar s mora na kopno.

I na kraju još jednom osvrt na noćašnju buru koja će, prema upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, na mahove dosegnuti 75 km/h, pod Velebitom lokalno i do 85! Ako putujete, imajte na umu da će se preko Paškog i starog Masleničkog mosta te po magistrali moći samo osobnim vozilima, a motociklom pod Velebitom nećete moći proći ni podvelebitskim dijelom magistrale.

Morat ćete se strpjeti do ranog popodneva!
Dunja Mazocco Drvar

Više u VIDEOPRILOGU: