JE LI NAM GMO HRANA VEĆ NA TANJURIMA? Istražujemo – što američki Monsanto radi u Hrvatskoj?

Najava premijera Tihomira Oreškovića kako postoji strani investitor koji želi slavonsku zemlju, među građanima je izazvala potpunu pomutnju. Na sve strane može se čuti ime međunarodne korporacije čije ime seljaci izgovaraju sa strahom. Monsanto – najveći proizvođač, u Hrvatskoj zabranjenog, genetski modificiranog sjemena, kod nas posluje već 15 godina. Istražili smo imaju li se seljaci čega bojati i je li nam GMO hrana već na tanjurima.

Poljoprivrednik Zoltan Pinkert živi od proizvodnje organske hrane i ovakve vijesti duboko ga brinu.

“Apsolutno se bojim, to bi bila katastrofa za nas. Kao prvo, najava za tih deset tisuća hektara, to je još veća tragedija za nas, jake proizvođače hrane u Hrvatskoj… I da bi se to nekome dalo, to je apsurd od apsurda”, kaže Zoltan.

Ime Monsanto diljem svijeta je vezano uz proizvodnju genetički modificiranog sjemena. Njihova prisutnost na našem tržištu svakih nekoliko godina iznova izaziva sumnje koje su im zapravo namjere.

“Borimo se protiv toga i mislim da će se hrvatska vlada ipak urazumiti i neće dozvoliti da nam Monsanto dođe i širi makar kakva sjemena”, kaže poljoprivrednik Zoltan.

Stručne službe su uvjerene da bilo kakav ulaz GM sjemena u zemlju “ispod žita”, ne dolazi u obzir.

“Mislim da ozbiljne korporacije neće ići na takav način, nego će one svoje proizvode registrirati i obaviti cijelu proceduru koja je potrebna za stavljanje proizvoda na tržište. A isto tako, iz doze opreza i razloga za brigu potrošača mi ćemo i ove godine provoditi monitoring i kontrolirati proizvode na tržištu na pristunost GMO-a”, kaže Vedran Poljak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od ispitanih 180 proizvoda, primjerice kukuruza, riže, soje ili papaje, prošle godine u sedam je nađen GMO, ali ispod granice dozvoljene vrijednosti. Na naš upit prodaju li kod nas genetski modificirane proizvode, iz Monsanta su odgovorili – ne.

U nastavku je odgovor na upit o kupnji ili najmu slavonske zemlje…

“Monsanto nema direktnu vezu sa zemljištima ni u jednoj državi pa tako ni u Hrvatskoj. U regiji se trudimo svojim savjetima i najboljim proizvodima, zajedno sa poljoprovrednim proizvođačima koji obrađuju tu zemlju, postići visoke prinose zrna kukuruza s najvišim nutritivnim kvalitetama”, poručuju priopćenjem iz Monsanta.

Na koju “tu” zemlju i koje poljoprivrednike se ovaj odgovor točno odnosi – i dalje je ostalo nejasno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja