"ZATEKLO ME"

Video | Je li ovo najbesmislenija ustanova u državi? ‘Ja sam bio prvi i posljednji zaposlenik’

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Imamo više od 300 ureda turističke zajednice, a sad po zakonu dio manjih se ukida, a njihove poslove preuzimaju veće. U Kalniku smo našli nevjerojatnu priču

Planine, utvrde iz 13. stoljeća, harmonija s prirodom. Krajolik u Kalniku redovno privlači vikendaše izletnike. Stari grad Veliki Kalnik najveća je atrakcija ovog kraja. Uz njega se veže i legenda, ona o šljivarima, odnosno braniteljima grada, koji su odbili napade Tatara i zaštitili kralja Belu IV.

Kako nije bilo druge hrane, za jelo su mu davali šljive. Na kraju, u znak zahvalnosti, dao im je titulu kalnički plemenitaši.

Ali avanturisti ne stižu ovdje jer ih je privlači neka velika kampanja lokalnih promotora. Ne, Turistička zajednica Kalnika najbesmislenija je ustanova u državi. Godinama bez direktora, zaposlenih i ikakvih financijskih izvješća, ali zato imaju rješenje o zabrani rada, izvještava Matija Mlinarić za RTL.hr.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

“Ali, evo, ja nisam znao za inspekcijski nadzor. Evo, mene je zateklo, taj poziv za dodatnom dokumentacijom. Inspekcijski nadzor je, znači, započeo još prije godinu dana”, rekao nam je Krunoslav Đurec, načelnik Općine Kalnik.

“Ako je to stvarno tako, onda ste organizirali veselice tu?”, pitali smo.
“Da”, rekao je.

Drugim riječima, oni se ne bune jer su ugašeni. Kako stvari sada stoje, najvjerojatnije će se Kalnik, zajedno s još nekoliko općina, turistički spojiti Križevcima.

Danijel Šaško, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca kaže:
“Kalnik je oduvijek bio geografski i funkcionalno naslonjen na Grad Križevce,
tako da mislim, kad se jednom ponovno spojimo, naše turističke zajednice, da će to imati smisla. Jako puno turista koji dođu u Križevce navrati i do Kalnika. Tako da će to biti dobro za Kalnik”.

U Hrvatskoj postoje čak 302 turističke zajednice, resorno ministarstvo je provelo nadzor nad njih 66.

“Lokalne turističke zajednice, među kojima i TZ Kalnik bile su dužne uskladiti se s novim zakonom,.. Do toga u ovom slučaju nije došlo”, rekla je Monika Udovčić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske.

Dodala je i ovo: “Konkretno, ako me pitate je li ovo jedina koja je ugašena,  imali smo još nekoliko turističkih zajednica. Pet ih je ugašeno u nekoliko godina, Međutim, dodatnih deset ugašeno je upravo zato što su se one kasnije formirale za šire područje, odnosno područje više jedinica lokalne samouprave”.

Krunoslav Đurec na sve kaže: “Ja mogu reći da sam bio prvi, odnosno čak i posljednji, zaposlenik Turističke zajednice Kalnik. To je bilo prije osam godina”.

Od turističke zajednice u Kalniku ostale su samo prostorije i neprodani suveniri u regalu.

U zraku vise i grijesi iz prošlosti jer se istražuje gdje su nestala sredstva koja su se povlačila, a nisu se iskoristila, izvještava Matija Mlinarić za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari