KOLIKO TRAJE POTVRDA?

Nakon treće doze, COVID potvrde bit će trajne? Neki tu vide samo kampanju za cijepljenje booster dozom

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Do sada je za treću dozu izdano 115.000 potvrda. Europska komisija najavljuje da će se uvesti standard što se tiče COVID potvrda i prekograničnih pravila

Prva, druga i treća. Sve doze na jednom mjestu – za treću najveći red. I ne zato što bi mogla vrijediti “neograničeno”, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Mislim da će to završiti iduće godine, a ako ne onda će biti kako će biti. Važno je cijepiti se”, rekao nam je Mirko Bolfak iz Zagreba.

Na pitanje je li mu važno koliko vrijedi, odgovara: “Ja sam u mirovini”.

Marko Milić iz Zagreba koji je došao po svoju prvu dozu kaže: “Nemam neko mišljenje o tome”. No ima i zanimljivih mišljenja. Tako Hatidža Maborsek iz Zagreba kaže: “Moram se cijepiti pa onda ću se cijepiti. Koliko će vrijediti to ćemo vidjeti poslije. Nitko ništa ne zna, zapravo”.

Zapravo je u pravu. Odluka Europske komisije odgođena je za siječanj.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kaže: “Trenutno se to sve razmatra koliko će trajati. Naravno da će to biti usklađeno i
s Europskom komisijom i sa odredbama Europske komisije i tako dalje”.

Na pitanje, je li na stolu i ta opcija, to da bi nakon treće doze potvrda doista mogla vrijediti neograničeno, odgovorila je: “Rekla sam da je tako”.

Za cijepljene, digitalna COVID  potvrda vrijedi godinu dana od druge doze. Za one koji su preboljeli – šest mjeseci. Nakon treće ili booster doze za sad vrijedi godinu dana.
Hoće li se promijeniti u neograničeno, pravo je pitanje.

Do sada je za treću dozu izdano 115.000 potvrda. Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora AKD-a kaže: “Najave Europske komisije koje smo vidjeli ovih dana su najave da će se potruditi uvesti neki standard što se tiče prekograničnih pravila,
tako da će covid potvrde primarnu dozu cijepljenja za prekogranična putovanja
vrijediti 9 mjeseci dok će osobe koje imaju booster dozu – za njih će vrijediti
neograničeno”.

Je li neograničena potvrda nakon treće doze samo nova kampanja za cijepljenje?

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, odgovara: “Pa ne bih to nazvala kampanjom. To je jednostavno informacija i neka je svatko primi onako kako vibrira u njemu, kako rezonira. U svačijoj glavi pretpostavljam to je drukčije”.

Trećom dozom u Hrvatskoj cijepi se od jeseni, a već ju je primilo oko 270.000 građana. Moguće je da će uskoro covid potvrde vrijediti od šest mjeseci za preboljenje do neograničeno nakon boostera, izvještava Leona Šiljeg za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari