Je li tragedija mogla biti spriječena? Obavještajne agencije prije 10 dana upozorile na terorističke napade!?

Obitelji tuguju za čak 290 poginulih i 500 ozlijeđenih u ukupno devet eksplozija na Šri Lanki

Panika na Šri Lanki nastavila se i jutros. Eksplozija izazvana nestručnom deaktivacijom triju bombi kućne radinosti u kombiju pred crkvom Sv. Ante, gdje su jučer poginule desetine vjernika, ponovno je šokirala stanovnike.

Dok obitelji tuguju za čak 290 poginulih i 500 ozlijeđenih u ukupno devet eksplozija, policija pokušava dokučiti razmjere planiranih napada. U jednoj je kući uhićena većina od 29 osumnjičenih koje se sumnjiči da su pomagali sedmorici bombaša samoubojica. No pretpostavlja se da su imali i pomoć izvana.

No pitanje na koje sada odgovor čeka 21 milijun ljudi, je zašto se nije adekvatno reagiralo, kad su prije desetak dana strane obavještajne agencije upozorile tamošnju policiju da se na Šri Lanki spremaju teroristički napadi.

Međunarodne obavještajne agencije obavijestile su 4. travnja da će se dogoditi ovakav incident. Da će biti bombaša samoubojica koji će napadati na različitim mjestima. Tako se ondje kao ciljevi spominju kršćanske i katoličke crkve, turističke destinacije i hoteli.

Glasnogovornik vlade tvrdi da premijer nije bio obaviješten jer ga predsjednik države Maithripala Sirisena, koji je u međuvremenu zatražio i međunarodnu pomoć, nije pozvao na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ministar telekomunikacija, Harin Fernando u nedjelju je objavio fotografije dokumenta Šrilankanske obavještajne službe datiranog na 11. travanj, u kojem se opisuju detalji mogućem napada, rekao je kako vlada ne odbacuje mogućnost da je ovo bio pokušaj državnog udara.

“Postoji toliko puno načina na koji možemo gledati na ovo, no trenutno je naš najveći prioritet pronaći tih osam ili deset ili 12 ljudi koji su proveli napad”, rekao je. “No, ne isključujemo mogućnost da je ovo bio državni udar”, napisao je u svojoj objavi.

Među 35 poginulih stranih državljana koji su uskrsne praznike provodili u tom popularnom turističkom odredištu, čak je troje od četvero djece danskog milijardera Andersa Holch Povlsena (OVDJE) vlasnika i većinskog vlasnika on line trgovina Bestseller i Asos.

Gotovo sve vlade svijeta izrazile su sućut Šri Lanki, a američka je izjavila kako je ovo i njihova borba, te upozorila građane da zbog mogućih novih napada izbjegavaju mjesta masovnih okupljanja.
Amela Čilić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari