SPREMNI ZA KIĆENJE

Video | Jeste li već nabavili božićno drvce? U Gorskom kotaru možete birati borove već za 30 kuna!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sve su traženiji i oni u vazama, a sve popularnije je i odabrati bor u samom rasadniku. Posjetili smo rasadnik u Brodu na Kupi gdje su oni od metra i pol već od 50 kuna s PDV-om

Kad birate božićno drvce u rasadniku kod Broda na Kupi to se može pretvoriti u atrakciju, kao i ukrašavanje.

Cijela obitelj može doći na izlet, prstom pokazati na favorita i proći jeftinije, nego kod prekupaca, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Mladen Mauhar, voditelj rasadnika Hrvatskih šuma u Kuželju kaže: “Borovi koji su rezani i visine do jednog metra je 30 kuna s PDV-om, u vazi je 80 kuna. rezani borovi do visine metar i pol su 50 kuna, dok je u vazi 150 kuna“.

I što je najvažnije, ne siječe se zeleno srce Hrvatske. Goranska šuma ostaje netaknuta jer Hrvatske šume ovdje ciljano uzgajaju drvca za blagdansku sječu.

Nevena Zrnić, stručna suradnica za uzgajanje šuma, pojašnjava kako sve ide: “Sjeme je ubrano u našim šumskim sastojinama, proizvode se sadnice i poslije presađuju na polja i na tim poljima njeguju se“.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

U njihovom rasadniku raste 8000 stabala. Za ove blagdane porezat će četvrtinu. Koliko se proda, toliko ih se sadi.

Josip Štimac, djelatnik rasadnika u Kuželju govori: “Stablima treba oko deset godina da narastu i da se prodaju za Božić“.

Radi se puno. Kamion non-stop vozi narudžbe. Preko Gorskog kotara do Rijeke, Crikvenice, Matulja, Kastva i Mošćeničke Drage.

Albisa Bečić Jusić, djelatnica rasadnika u Kuželju, govori nam: „Svi ranije traže (drvce op.a.) sada se i jako se traže posađena drvca“.

Ali tržište je preplavljeno uvozom. Doznajemo da je domaćih stabala možda 20 ili 30 posto. Kaže to i vlasnik privatnih nasada smreke i jele. U Ravnoj Gori ima pet tisuća stabala. Neka stara 25 godina, neke tek mladice, koje vire ispod snijega.

Nenad Jurković iz Ravne Gore govori nam: „Jela se ne osipa i nju u posljednje vrijeme najviše traže. Ona je i najljepša, najdugovječnija“. Prodat će tisuću komada.

O uvozu kaže: “Pa nije problem uvoz jer Hrvatska nema, ne zadovoljava potrebe od svoje proizvodnje“.

Mnogi kažu da bi mogla više i bolje. Tako bi Hrvatska mogla ugrabiti dobar dio financijskog kolača jer se u Europi za blagdane proda oko 70 milijuna drvaca za kićenje!, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari