Jesu li Hrvati najagresivniji u prometu? ‘Jedan je vozač drugome bacio ručnu bombu u auto’

Foto: Ilustracija (Riječanin)

‘Napadači znaju da su kazne male, kazne su u najgorim slučajevima’

Snimke poput brutalnog premlaćivanja taksista u Zagrebu sve se češće pojavljuju u javnosti. Verbalni sukobi i obračuni u prometu vrlo lako eskaliraju u nasilje… koje ponekad završava i teškim ozljedama. Jesu li Hrvati agresivniji u prometu od drugih istražio je RTL Danas.

Snimka mladića koji bjesomučno udara taksista zgrozila je javnost, no to je samo najbrutalniji u nizu sve većeg broja fizičkih sukoba na našim prometnicama. Prometna kultura se konstantno srozava, misle građani.

“Inače smo mi vozači nekulturni jer ne obraćamo pažnju na druge nego samo na sebe. Vrlo smo narcisoidni”, smatra Zagrepčanin Milan.

Prošlog tjedna pješak je izvan obilježenog prolaza prelazio cestu što je iznerviralo jednog vozača. Oštećeni je nastavio prelaziti cestu, da bi osumnjičeni izašao iz vozila, prišao mu s leđa i šakom ga udario u glavu, u predjelu zatiljka, zbog kojeg je udarca oštećeni pao na tlo dok se osumnjičeni vozilom udaljio s mjesta događaja. A u Splitu prošle godine zbila se tučnjava biciklista i vozača automobila koju su razdvajali slučajni prolaznici…

Sudski vještaci se u svom poslu susreću s nevjerojatnim situacijama.

“Jedan vozač je drugome ubacio ručnu bombu u vozilo. Nekim čudom sva sreća bomba nije eksplodirala i ovaj sudionik koji je dobio bombu u vozilo, on je išao za svojim napadačem te ga pokušao fizički savladat. Međutim, napadač je izvukao nož i teško ga ranio”, rekao je prometni vještak Goran Husinec.

Bijes u prometu je učestala pojava i drugdje u svijetu. Naime, gotovo svi sudionici u prometu povremeno postanu gnjevni. Automobil se doživljava kao produžetak vlastite osobnosti pa se javlja zaštitnički poriv.

“Oni to doživljavaju osobno. E nećeš ti sad mene preteći, ja sam bolji od tebe, ja ću tebi sad pokazati”, objašnjava psihologinja Majda Rijavec, a nadovezao se i Husinec:

“Napadači znaju da su kazne male, kazne su u najgorim slučajevima neke uvjetne zatvorske kazne.”

Zato stručnjaci savjetuju da se u takvim situacijama pokušamo smiriti, duboko disati, brojati do deset. A ako ni to ne upali…

“Pomislite na to da želite taj dan vratiti se svojoj djeci doma, a ne završiti u zatvoru, povrijeđeni ili mrtvi”, savjetuje Rijavec.

Jer, nikad ne znate gdje je granica onome u drugom automobilu.
Ilija Radić

Više u VIDEOPRILOGU: