Iako su prvi Milini nalazi sjajni, njen otac kaže: ‘Transplantacija je uvijek opasna i rizična’

Liječenje u SAD-u će prema protokolima trajati najmanje godinu dana, a sad joj slijedi transplantacija koštane srži

Nadali su se i dogodilo se čudo. Dvadeset dana otkako je otišla u Ameriku stigli su prvi nalazi. Mila Rončević, djevojčica koja je ujedinila cijelu Hrvatsku, iznenađujuće je dobro reagirala na prvi dio ciklusa liječenja u Children’s Hospital of Philadelphia. Naravno da se njeni roditelji imaju čemu veseliti, a takvi nalazi ulijevaju barem malo optimizma u njihove živote.

“Nalazi su takvi da ne mogu biti bolji nego što jesu, a Mila se osjeća odlično. Hvala dragome Bogu i svima koji mole i misle na nju i koji su omogućili da Mila dobije ovu priliku. Iako je dug put pred nama, već sada svjedočimo čudu”, kazao je Milin otac prije nekoliko dana na svom Facebook profilu. (OVDJE)

Prvi nalazi su, prema riječima Milinog oca Marina, premašili sva očekivanja.

Trag bolesti nije pronađen

“Nakon doslovno dva tjedna liječenja napravljena je punkcija koštane srži koja je pokazala MRD manji od 0,1 posto. To znači da trag bolesti nije pronađen, ali da su moguća odstupanja od 0,1 posto, koliko je moguće mjerno odstupanje. Malo je reći da smo rezultatom oduševljeni, jer bi već i sve jednoznamenkaste brojke bile zadovoljavajuće, a ovo je i više od toga”, rekao je Marin Rončević za Jutarnji list.

Prije odlaska na liječenje, Milin MRD bio je 88 posto, potom 50 posto, a sad je pao na samo 0,1 posto.

“To je rezultat rada vrhunskog tima liječnika na čelu s profesorom Richardom Aplencom, rezultat koji premašuje sva očekivanja. Znači, doslovno se može reći da se dogodilo čudo”, kazao je Milin otac.

Malenu Milu ipak očekuje dugotrajna bitka

Rezultati su sjajni, ali malenu Milu ipak očekuje dugotrajna bitka. Liječenje u SAD-u će prema protokolima trajati najmanje godinu dana. Sad joj slijedi transplantacija koštane srži, tj. matičnih stanica.

“Put nastavka liječenja je težak i dug, transplantacija je uvijek opasna i rizična, ali sretni smo da smo uopće dobili šansu”, kazao je Marin.

“Kod ove bolesti je problem što ne znaš djeluje li liječenje dok ne napraviš MRD. Znači, bila su to dva tjedna neizvjesnosti, nade, molitve”, kazao je Milin otac.

On i njegova supruga Sanja s Milom su od 0 do 24 sata, a kazali su da je djevojčica, unatoč teškoj terapiji, dobre volje i kondicije.

Mila nikad nije sama

“Nikad nije sama, ali samo jedan roditelj može spavati s njom, a drugi je preko noći obavezan otići u humanitarni smještaj hotelskog tipa, Ronald McDonald House koji smo dobili, a ako u njemu nitko ne spava, smještaj se gubi”, kazao je Rončević.

Za Milino liječenje prikupljeno je oko 37 milijuna kuna te je nakon pokrivanja troškova liječenja u SAD-u ostalo još 22 milijuna za liječenje druge djece. Marin Rončević kaže da ih kontaktira velik broj ljudi, prvenstveno putem Facebooka.

“Nastojimo odgovoriti svima i pokazati da nam je stalo. Neizmjerno smo zahvalni ljudima koji su nam pružili priliku da uopće dođemo do ovdje, odnosno da Mila dobije priliku. Kako sam već rekao nekoliko puta, i uz ovu razinu liječenja, sve je u Božjim rukama pa smo posebno zahvalni ljudima koji mole za nju i koji joj šalju ljubav. Ali ovdje imamo i mir i možemo dozirati komunikaciju, što je vrlo bitno jer unatoč trenutno odličnim rezultatima liječenje je kompleksno, dugotrajno i zahtjevno”, kazao je za Jutarnji list Marin Rončević.

“Mila za sve”

Milin otac Marin najavio je i kako umjesto akcije “Svi za Milu” počinje akcija “Mila za sve” kako bi se preostala sredstva usmjerila prema svoj djeci kojoj HZZO i država ne mogu pružiti adekvatnu pomoć. Ovlasti oko osnivanja fonda prepustio je svom ocu Vladimiru Rončeviću i odvjetničkom uredu Braut i Petrinić.

“Na njima i mom tati su sve ovlasti za pokretanje Zaklade, ja nemam kada biti uključen operativno. Sve bitno sam rekao o tome, nadam se da će početi s radom i dodjelom sredstava što prije i da će se uključiti država”, istaknuo je Rončević.

U dobre rezultate individualnizirane terapije vjeruje i Milin djed Vladimir Rončević koji je preuzeo brigu oko Marinovog žiroračuna otvorenog posebno za Milino liječenje.

“Pravni okvir za fond ili drugo tijelo koje će efikasno djelovati pod vodstvom struke se slaže i rješenje je relativno blizu”, kazao je Milin djed za Jutarnji list.
Vijesti.hr
Foto: Marin Rončević/RTL Direkt/Facebook, Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari