TEŽAK DAN

Jučer je bio tzv. ”Blue monday”, no Hrvatima nije smetao: ”Samo je malo hladno…”

Foto: Mateo Levak/Riportal

Jučer je bio je Blue Monday. Takozvani “ plavi ponedjeljak” koji svake godine pada na treći ponedjeljak u siječnju smatra se najdepresivnijim danom u godini. Psiholog Cliff Arnall je prije 15 godina došao do izračuna zašto je to tako.

Navodno se upravo tog dana spajaju faktori svojstveni depresiji, kojima ove godine pridodajemo i anksioznost zbog korone, a u Hrvatskoj i potresa.

Loše vijesti, propale novogodišnje odluke, besparica, manje susreta i druženja zbog epidemioloških mjera, sve je podnošljivije ako je dan sunčan i može se boraviti na otvorenom, pišu Vijesti.hr

”Ma nije ništa. Samo je zima ujutro, a drugo je sve dobro. Najviše me diže kad ujutro čujem unučiće i unuku”, kazao je Mijo Palada iz Splita.

”Dapače meni je danas baš dobar dan. Sunce, more, lijepo nam je, opušteno pijemo kavicu i tako”, izjavila je Vesna iz Splita.

Uvijek treba gledati pozitivnu stranu, sunčan dan ili famozni datum za poznatu splitsku psihologinju nisu presudni.

”Mislim da je to više marketinški trik, nego nešto ozbiljno jer kao što znamo i sreća i nesreća su jako subjektivne stvari. To ovisi o svakom pojedincu. Da je nama ovdje trenutno lakše biti sretan, nego onima koji su pogođeni potresom, to je sigurno”, izjavila je psihologinja Mirjana Nazor.

Više pogledajte u prilogu RTL-a: