POVOD ZA DISKRIMINACIJU

‘Kad djeca znaju da slijedi vaganje, izgladnjuju se i bježe iz škole’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Iz Ministarstva potvrdili – za sve škole stižu nove upute

Je li odzvonilo grupnom vaganju na satovima tjelesnog u školama koje je za mnoge učenike veliki stres? Kako bi se spriječilo posramljivanje i moguća diskriminacija početkom školske godine krenula inicijativa da se grupno vaganje pretvori u individualno. Iz Ministarstva potvrdili – za sve škole stižu nove upute.

Visina i težina pred svima. Bilo da je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi, nekim učenicima grupno vaganje izaziva stres, sram i povod je za diskriminaciju.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Otpor postoji, ali ja uglavnom u zadnje vrijeme dajem učenicima da to obave kod kuće da ne bude nekih neugodnih situacija. Ne zbog mene, nego zbog njih. Taj dio u tom smislu preskočimo”, rekao je Orest Žunković, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Graditeljskoj tehničkoj školi u Zagrebu.

Da grupno postane individualno – Inicijativa je koja je pokrenuta prošli tjedan. Pisali su Ministarstvu i Gradskom uredu. Kažu, s početkom ove godine stiglo im je puno upita.

”Djeca kada znaju da taj tjedan slijedi grupno vaganje, izbjegavaju ići u školu ili bježe iz škole, kažu da ih boli trbuh, da ih boli glava ili ukoliko znaju da je za 7 dana to vaganje, onda tih 7 dana smanjeno jedu, drže drastične dijete, izgladnjuju se i na taj način ugrožavaju svoje zdravlje”, rekla je voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA, Jelena Balabanić Mavrović.

Iako se u većini škola učenici mjere pojedinačno, još postoje škole gdje se to radi pred svima. Za njih stručnjaci imaju poruku.

‘Neka se svatko tko eventualno ima problema s tim da to razumije zamisli da u svom radnom kolektivu na sistematskom pregledu u dvorani je zajedno u gaćicama i donjem vešu i da se važe. Pa zamislite koliko bi ga bilo sram. Ako želimo biti manje empatični, uvijek ćemo naći razloga da kažemo mi smo bili jedno, a oni drugo. Ako želimo biti empatični – pokušajmo ih razumjeti. To je moja poruka”, poručio je Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

I ovaj nastavnik tjelesnog iz Rijeke kaže – nije nikakav problem da učenici mjerenje odrade doma.

”Vaganje provodimo i na kraju i na početku godine, kako bismo pratili njihov rast i razvoj. Mi želimo kod djeteta razviti njegovo samopouzdanje, a ne da se zbog toga dijete osjeća loše i da ima neku određenu nelagodu. To nije naš cilj”, rekao je Matko Lalić, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Nikole Tesla u Rijeci.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu – prvi put se susreću s ovakvom inicijativom, ali je podržavaju i idu korak dalje.

”Ministarstvo je napravilo dopis i uputu školama kao da osiguraju individualno mjerenje visine i težine djece u svojim prostorima i to će ići na SVE osnovne i srednje škole tako da će se ubuduće stvoriti takvi uvjeti”, rekao je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Možda već na kraju ove godine ili početkom iduće grupnom vaganju odzvoni.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari