PRESJEK KARIJERE

Video | Tko je Gordana Buljan Flander? Bila je sinonim za dobrobit i zaštitu djece, a sada podnijela ostavku u Poliklinici

RTL

Stalno je bila u medijima, non stop davala intervjue, da bi odjednom postala neprijatelj medija, koja traži da se jednoj novinarki zabrani daljnje pisanje

Bez Gordane Buljan Flander nije bilo ni jedne priče o zaštiti djece. U posljednjih dvadeset godina dala je stotinu izjava i intervjua. Kamere su je pratile u stopu, njezino mišljenje se cijenilo, a u javnosti je ova psihologinja simbol borbe za prava djece. Govorila je o zlostavljaju, o njihovom mentalnom zdravlju i na red prozvale druge, donosi Kristina Čirjak RTL Vijesti.

Javnost ju je upoznala 2002. kada je Poliklinika osnovana pod palicom Milana Bandića. Devetnaest godina Buljan Flander je na njezinom čelu i nitko njezin rad očito nije propitkivao. Glavni cilj Klinike je pomoć djeci, a kod Flander se educiraju i državni službenici: policajci, socijalni skrbnici, suci. Klinika je bila njezina, a javno ju je nazivala svojim djetetom. Bila je bliska suradnica Lane Peto Kujundžić.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Jedna od začetnica saslušanja djece izvan suda na način da dijete čim manje bude ponovno viktimizirano, u Poliklinici sa stručnim osobama i psiholozima koji su bili educirani u Poliklinici. Ne treba se dizati hajka, niti pojedinačni slučaj iznositi u javnosti i iz njega zaključivati o nečemu”, smatra Peto Kujundžić.

Psihologinja Buljan Flander je redovita profesorica na Hrvatskim studijima te izvanredna na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Predavačica je i predsjednica Akademskog savjeta visokog učilišta Bernays. Stalna sudska vještakinja. Međunarodno je priznata stručnjakinja i osnivačica Hrabrog telefona.

Javno nitko nikada nije osporavao njezi rad. Prva je to učinila Severina. U intervjuu za H-alter pjevačica detaljno opisuje susrete s ravnateljicom Poliklinike. Njihov prvi susret bio je korektan, a onda je sve pošlo po krivu jer je Severina doznala da otac dijete vodi u kliniku kod Flander bez odobrenja pjevačice.

“Ljuta sam otišla do ravnateljice Gordane Buljan Flander, banula joj u kancelariju. Sada sam je podsjetila na naš prvi razgovor. Pitala ju zašto me nije obavijestila da otac s Gzimom vodi dijete na terapije u Polikliniku bez mog znanja, da se to ne smije. Pokazala mi je e-mailove s mojom pogrešnom e-mail adresom, pa ne znam je li to bila namjera ili slučajna pogreška. I tu je počeo pad do jučer ugledne psihologinje. Koja je napisala brojne znanstvene radove i knjige. Krenula je serija tekstova kolegice Jelen Jindre i javnost je počela propitkivati njezin rad i dugogodišnja praksa je došla pod povećalo”, ispričala je Severina za H-alter.

“Kada pratimo taj trag otuđenja djece, on uvijek vodi do Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba”, kazala je Bojana Guberac iz Udruge B.a.B.e.

“Treba se svakako istražiti rad poliklinike, ako postoje nepravila postupanja”, smatra Ana Pecotić iz inicijative Spasi me.

Surađivala je u tih 19 godina sa svim hrvatskim Vladama, političarima i osobama iz javnog života. Bliska je prijateljica bivše SDP-ove ministrice socijalne politike i mladih. U svojoj kolekciji osim utjecajnih prijatelja, Buljan Flander ima i brojne nagrade.

Prošle godine dobila je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za popularizaciju znanosti, prije tri godine nagradu za životno djelo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, isto ministarstvo dalo joj je nagradu za promicanje prava djeteta, a nagradio ju je i Grad Zagreb te Hrvatsko psihološko društvo.

“Buljan Flander koja je pionirka u području zaštite nasilja nad djecom. Ako zaista netko ima informacije i podatke o nekim kriminalnim djelima, onda postoje načini kako se to rješava. Ne trči se odmah na društvenu mrežu i ne objavljuje nešto kao činjenica, a da to nije provjereno i utvrđeno”, kazala je Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Do danas je klinika bila ona, ali tome je došao kraj jer je Buljan Flander podnijela ostavku, donose RTL Vijesti.

Kristina Čirjak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari