'ZLATNA' REPORTERKA RTL-A

Video | Kad je rat, zlato! Evo kako izgleda 3 kg zlata u rukama – toliko je netko u Hrvatskoj platio zlata odjednom!

‘U zadnja tri mjeseca imali smo veći promet nego u cijeloj prošloj godini…’, kažu u Centru za zlato. Jasno je što je tome uzrok. A što oni s malom ušteđevinom?

Inflacija i rat na istoku Europe izazvali su pravu pomamu za zlatnim pločicama. Jer od početka godine – cijena zlata skočila je za 11 posto, pa najprodavanija poluga od 100 grama – košta oko 45 tisuća kuna.

U krizna vremena, velike štediše u Hrvatskoj vole ulagati i u nekretnine, no, koja je investicija dugoročno najisplativija? Odgovore je potražila RTL-ova reporterka Marina Brcković.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ovo je kilogram zlata i u ovom trenutku košta nešto više od 400 tisuća kuna.

Dok je prije četiri godine ta ista pločica vrijedila gotovo 150 tisuća kuna – manje. U ova nesigurna vremena – zlato se pokazuje kao sigurno utočište.

Josip Kokanović, operativni direktor u Centru zlata ili stručnjak za zlato: “U posljednja tri mjeseca imali smo veći promet nego u cijeloj prošloj godini. Glavni razlog tome je strah od rata u Ukrajini. Mnogi naši klijenti sad shvaćaju da nije mudro imati kapital u financijskim institucijama, čak ni u valuti poput eura.”

Pa svoju štednju, bilo za mirovinu ili kao nasljedstvo djeci, žele zaštiti ovakvom kupovinom. Koliko je bilo dosad najviše da je netko kupio zlata?

“Ako se dobro sjećam, najveća pojedinačna kupnja je bila 15-ak milijuna kuna…. No, nama su najprodavaniji proizvodi od jedne unce pa do 100 grama. Ti manji proizvodi daju idealan omjer fleksibilnost pri kasnijoj prodaji.”

Reporterka je u prilogu u jednom trenutku u rukama držala tri kilograma zlata, vrijednosti više od milijun i 300 tisuća kuna, odnosno jednog prosječnog stana u Zagrebu.  Oni s viškom kapitala – sve više investiraju i u kupnju nekretnine.

Lana Mihaljinac Knežević, vlasnica agencije za nekretnine: “Čim se najavljuje porast inflacije, onda ponovno investicija u nekretnine postaje atraktivnija. Najavljuju se i porasti kamatnih stopa tako da je trenutačno također isplativije uložiti u nekretninu.”

Niti zlato, niti nekretnine. Ekonomski stručnjak nam kaže – dugoročno najisplativa investicija su – dionice.

Damir Novotny, ekonomski analitičar: “Dionice u ona poduzeća koja imaju dugoročnu stabilnost i koje su u onim sektorima koja predstavljaju sektor budućnosti. To su prije svega hrana, energija, tehnologije. Dionice tih poduzeća rastu.”

Zlato, kao i ostala alternativna ulaganja imaju snažne fluktuacije. Situacija krize i vanjskih šokova, tada zlato postaje atraktivno  i cijena naglo naraste, ali onda kad se stvari smire, onda cijena zlata pada, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari