USPOREĐUJU MORAL S HV U 90-IMA

‘Imamo 50 nacionalnosti, pa i Hrvata’: Iz ukrajinske Legije stranaca za RTL otkrili na koji način pomažu u ratu

Screenshot RTL

Legija prima isključivo dobrovoljce, ako neka države želi poslati vojnike, njih odbiju. Na prvoj crti ima i Hrvata uz Amerikance, Britance, Poljake…

Dok se ne vidi kraj ni smrti ni uništenjima, Ukrajina je oformila međunarodnu Legiju za obranu kojoj pristupaju strani iskusni vojnici. Više od 50 nacionalnosti bori se na prvoj crti, a među njima ima i Hrvata.

Za RTL govore pripadnik međunarodne Legije za obranu Ukrajine i tajnik u Ministarstvu obrane. Ukrajina je odlučno slomila ruski plan da u nekoliko dana invazije proglase pobjedu. Tajnik u ukrajinskom ministarstvu obrane za RTL kaže, podcijenili su nas!, izvještava Goran Latković.

Više u VIDEOPRILOGU:

„U Moskvi se smatralo da će Ukrajina pasti treći četvrti dan, i da će ih u Ukrajini dočekati s cvijećem. To se nikad nije dogodilo“, kazao je Markijan Lubkivski, tajnik ukrajinskog Ministarstva obrane.

Ukrajinci tvrde da su eliminirali već sedam ruskih generala, a kad je riječ o moralu uspoređuju se s hrvatskom vojskom.

„Kako je postupila, kako je radila u svoje vrijeme hrvatska vojska kad je zemlja bila skoro trećina pod okupacijom? I to je bilo pitanje visokog morala, želje i profesionalizma hrvatske vojske koja je oslobodila svoj teritorij. Tako i ja mislim da smo mi tu isti, i vi ’91, ’95 ste branili svoju zemlji, sada mi branimo svoju. Tako da su motivacija i moral na visokoj razini“, poručio je Lubkivski.

Osnovana je i ukrajinska međunarodna Legija za obranu Ukrajine. Dobrodošli su samo oni koji su prošli ratnu zonu. Priključuju im se vojnici s afganistanskih, sirijskih i iračkih ratišta. Imaju preko 50 nacionalnosti.

„Najviše je Britanaca, Amerikanaca, Poljaka, ljudi iz baltičkih zemalja, imamo i Kanađana. Došla nam je grupa iz Južne Koreje, Brazila, imamo ljude sa svih strana svijeta“, kazao je Damien Margou, glasnogovornik međunarodne Legije stranaca.

Legija prima isključivo dobrovoljce, ukoliko vlada neke države želi poslati vojnike u Legiju oni će biti odbijeni. Na prvoj crti ima i Hrvata.

„Imamo Hrvata, ne mogu vam komentirati brojeve, ali da Hrvati su tu. Ono što znam da je najmanje jedan stariji gospodin koji je sudjelovao u ratu 90-ih“, izjavio je Margou.

Svaki vojnik prolazi strogu sigurnosnu proceduru, a nakon dolaska u Ukrajinu potpisuje ugovor, dobiva opremu i odlazi na prvu crtu.

„Prvi korak za potencijalne vojnike da se jave vojnom atašeu u ukrajinskom veleposlanstvu u svojoj domovini. Postoji lista kontakata koju je objavilo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova koje pomaže u regrutaciji“, objašnjava Margou.

Mariupolj, grad koji više ne postoji, ali ukrajinska vojska još ga nije predala, a ne daju se ni na ostalim frontovima, krenuli su vraćati ono što su Rusi zauzeli.

„Oslobođeni su mali gradići, to je predgrađe Kijeva. Kao što su Buča, Irpinj, Hostomel, sada su tamo naše specijalne jedinice koje čiste teren od neprijatelja. Herson, u koji je ušla neprijateljska vojska, mi vjerujemo da će ona danas biti izbačena kao rezultat specijalne operacije koju sada vode ukrajinske snage“, kazao je Lubkivski.

Vojska je spriječila i nekoliko atentata na državni vrh uz obranu teritorija, to im je jednako važna misija.

„Mi tu govorimo o sigurnosti naših lidera u smislu državnih institucija. I to je važan signal za naše ljude i međunarodnu javnost da Ukrajina čuva svoje simbole, svoje ljude koji su na vrhu i to je važno jer predsjednik vodi obranu zemlje od neprijatelja“, poručuje Lubkivski.

Puna 33 dana Ukrajina brani svoju slobodu i pruža neočekivani otpor drugoj najjačoj vojnoj sili na svijetu, izvještava Goran Latković za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari