SUSPENZIJA POLICAJACA

Kako je završila drama s premlaćivanjem migranata na granici? ”Za policiju je slučaj zaključen!”

RTL

Od otkrivanja incidenta na zelenoj granici pa do suspenzije tri interventna policajca – sve se to dogodilo u manje od tjedan dana. I dok se javnost s pravom pita je li moguće da nitko za ovakve stvari ne zna i hoće li sve ostati na samo tri suspendirana policajca, RTL doznaje – kako je za policiju ovime slučaj zaključen! 

Nikakvih dodatnih smjena neće biti jer je policija utvrdila da zapovjedne odgovornosti unutar sustava za nasilje nad migrantima – nije bilo.

Je li moguće da su ovo policajci radili baš sami ili je ipak postojao neki prešutni dogovor?

Vrh policije otpočetka uvjerava:

“Ne postoje nikakve nekakve specijalne naredbe, zapovjedi od ne znam koga iz sustava. Ako ja kao glavni ravnatelj tri puta mjesečno, minimalno, posebno upozoravam da nije dopuštena nikakva upotreba sile, posebno prema ranjivim kategorijama, migrantima, djeci, ženi – znači to kontinuirano ide na teren”, jasno će glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Snimka koju je ovaj tjedan objavila RTL-ova istraživačka emisija Potraga – digla je na noge cijelu Hrvatsku.

“Ja sam odmah sinoć nazvao ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Božinovića da se poduzmu sve mjere”, govorio je premijer Andrej Plenković.

“Neki od ovih izvještaja su zaista šokantni. I zaista sam izrazito zabrinuta zbog izvještaja koji su plasirani”, kazala je povjerenica Europske Komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

“Zašto bi bila moja osobna odgovornost?”, pitao se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ovo nije prvi put da se hrvatska policija optužuje za protjerivanje i mlaćenje migranata koje se odvraća s hrvatskog teritorija bez da im se da prilika za traženje azila. Pitanje takozvanog pushbacka, pogotovo onog nasilnog – spominje se već godinama.

“Šta? Jesam rekao u jednu liniju, jesam rekao u jednu liniju!”

Pimjerice, ovo je snimka iz 2018. gdje se vidi policijsko postupanje na granici s Bosnom i Hercegovinom. Policajac s pištoljem naređuje kretanje migrantima u jednom redu, a drugi nogom odguruje migranta.

Tada je snimljeno 240 sati materijala,i to pomoću ove kamere koja je bila skrivena u ambalaži tetrapaka na ruševnoj kući u mjestu Lohovo u blizini šumskog puta kojim migranti iz Bosne i Hercegovine ilegalno ulaze u zemlju.

Za policiju je slučaj zaključen

“U mnogim iskazima smo zabilježili i otvaranje vatre, u nekim slučajevima i seksualno nasilje, odnosno seksualno uznemiravanje, nasilje nad djecom”, govorili su 16. prosinca 2018. iz Are you serious.

Osim kadrova gdje policija odvraća migrante – nikad na snimkama do sad nije bilo zabilježeno konkretno nasilje. Ali uočeni su neki zato neprimjereni slučajevi poput ovog: kada su policajci migrante tjerali da uzvikuju Dinamo Zagreb!

Zbog ilegalnih prelazaka, policija je uvijek tvrdila kako svakog dana u jednoj smjeni prijeđu i do 12 kilometara. Svake godine uhite i u prosjeku 600tinjak krijumčara.

S druge pak strane, i migranti su u cilju da dođu do Europe svih ovih godina bili spremni na sve, pa i na brojne lažne optužbe na račun policije. Još je svjež primjer Sirijca koji je 2018te dignuo cijelu zemlju na noge tvrdeći da ga je hrvatska policija odvojila od kćeri – a kasnije je pobjegao i utvrđeno je da uopće s djevojčicom nije ni stigao u Europu.

“Ovo je jedan primjer koji ukazuje na to da se institutu međunarodne zaštite nerijetko zlouporabi”, govorio je 30. kolovoza 2020. godine ministar Božinović.

Policiju su migranti optuživali i da im otima stvari, te da ih svakodnevno tuku, no to se uvijek do sad demantiralo, a i nikakvih čvrstih dokaza – nije bilo, osim njihovih izjava koje su uvijek bile iste:

“Uglavnom uzimaju telefone, punjače i drugo.”

“Jednom su mi uzeli 2 tisuće i 600 eura. A preko lica imaju maske, pa ih ne vidimo.”

No, ipak… ako se vratimo na slučaj od ovog tjedna – riječ je o opasnim optužbama, prvim dokazima policijskog nasilja.

Međunarodna mreža novinara koja je sve dokumentirala – ne vjeruje da je sve ovo odluka pojedinaca, već i da je Europa sa svime jako dobro upoznata. Što se točno događa na zelenoj granici – teško da će policajci ikad javno i priznati, zbog opasnosti od gubitka posla. Da im nije lako zbog cijele situacije, vidi se i iz prepiske jedne interne policijske grupe u koji je RTL dobio uvid.

“Je, je, smještaju nam…Stvar je u tome što se radi kako se radi, zna se da se tako radi, to se ne samo tolerira, nego i potiče, a kad nešto izađe van, prave se blesavi, iznenađeni i uvrijeđeni. U sad ti idi dalje radi, znaš što se očekuje, a ne znaš hoće li te tko zbog toga stisnuti…” 

“Da, sami su otišli u šumu, skinuli oznake, stavili fantomke, tjerali ljude preko granice… Nama stvarno svašta pada na pamet, valjda od dosade…”

“A, da…mi smo inače poznati po tome da djelujemo samovoljno… Idemo maricama di hoćemo i vozimo koga hoćemo u službenim autima.”

Osim trojice policajaca postavlja se pitanje tko će od nadležnih ljudi zbog ovog slučaja odgovarati?

“Mi nemamo nikakvu apsolutnu nultu toleranciju prema nasiju i apsolutno je nemoguće da bi netko naložio rekao ili podržavao bilo kakvo udaranje bez obzira na intenzitet ovog slučaja koji je – je li ga udario manje, jače, bilo kako, na bilo koji način – tu je stvarno nulta tolerancija”, poručio je prije četiri dana načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.

“Ne vjerujem da je itko dao zapovijed za to. Jer, kažem, slučaj je očito izoliran. I to se nadam da smo riješili”, poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Za sad je utvrđen samo individualni prekršaj troje istarskih policajaca. Prema svemu sudeći – i za policiju je slučaj zaključen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views