U BRAZILU

Pfizer će cijepiti svo stanovništvo jednog grada svojim cjepivom: ‘Mi ovdje vjerujemo u znanost’

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Toledu, gradu na jugozapadu Brazila, Pfizer će svojim cjepivom cijepiti sve stanovnike starije od 12 godina kako bi proveli studiju o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti, piše New York Times.

Prema tvrdnjama gradskih dužnosnika, u Toledu je 98 posto stanovnika primilo barem jednu dozu cjepiva, a većina je primila Pfizerovo cjepivo.

Farmaceutski div objavio je da će s lokalnim zdravstvenim djelatnicima, bolnicom, sveučilištem i uz podršku brazilskog nacionalnog programa cijepljenja provesti studiju nadzora prijenosa koronavirusa u “stvarnom scenariju” nakon što svo stanovništvo Toleda primi cjepivo Pfizer-BioNTech.

Stanovnike će se u sklopu studije pratiti godinu dana kako bi se otkrilo koliko traje zaštita od korone i ostalih varijanti ovog virusa nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom.

“Vjerujemo u znanost i žalimo zbog gotovo 600.000 smrtnih slučajeva od Covida-19 u Brazilu”, kazao je gradonačelnik Toleda Beto Lunitti, prenosi New York Times.

Pfizerova studija slijedi nakon eksperimentalnog cijepljenja svih odraslih osoba u brazilskom gradu Serrani kineskim cjepivom Sinovac. To cijepljenje u Serrani bilo je prvo takvo masovno ispitivanje u kojemu je cijeli jedan grad cijepljen protiv Covida-19.

Eksperiment u Serrani proveden je tijekom tri mjeseca prošle zime i proljeća te se pokazao uspješnim jer je nakon njega zabilježen strmi pad novih slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrti dok je ostatak zemlje bio pod najtežim udarom pandemije.

Inače, Brazil je s oko 600 tisuća smrtnih slučajeva drugi u svijetu te se nalazi iza SAD-a gdje je zabilježeno više od 710.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je vrlo sumnjičav spram važnosti cjepiva i mnogi su Brazilci prosvjedovali zbog toga što je vlada sporo nabavljala cjepiva i provodila kampanju cijepljenja, prenose Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari