NAJSTROŽE MJERE U ITALIJI I AUSTRIJI

Video | Kakve su mjere na skijaškim destinacijama? Donosimo mali vodič po europskim skijalištima

Foto: Joan Oger/Unsplash

Hrvatska za sada neće pooštravati mjere: Broj preminulih i dalje velik, prelazimo 12 tisuća umrlih

A kako je krenula sezona skijanja, zbog mjera koje države svakodnevno uvode, umjesto o opremi, skijaši razmišljaju o potvrdama i testovima.

Kako bi planiranje zimovanja prošlo sa što manje stresa, napravili smo mali vodič po europskim skijalištima, ali i epidemiološke preporuke skijašima, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.

Nova godina, a s njome i hrvatski tjedan na europskim skijalištima sve je bliži. Očekuje se da će na zimovanje ići oko 120 000 Hrvata. Lani skijanja nije bilo, a oni koji ne mogu bez njega jedva su dočekali otvorenje sezone u talijanskom Kronplatzu.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Atmosfera je kao da je sve po starom, jedino se na ulazu u gondolu traži da se stavi maska i to se u gondoli ima pa se dalje vozite, skijate normalno. Sve u svemu je isto samo što klubovi i barovi rade do 11 sati.“, kazao je Tomislav Bartolić iz Zagreba.

Pravila različitih zemalja pomalo otežavaju skijašku sezonu i odlazak Hrvata na skijanje. No, želja za skijanjem u ovom je trenutku veća od prepreka na koje se nailazi.

„Nas je ovdje 300, samo u našoj organizaciji dok je preko 1 000 Hrvata ovdje na Kronplatzu. Za ulazak u Italiju svi smo morali napraviti antigenski test iako nas na kraju nitko nije pitao, ali kazne su prevelike da bi se igrali. Naravno svi moraju biti cijepljeni. Što se tiče ostalih država u Austriji je situacija takva da su pooštrili mjere“, objasnio je Nino Stančić Vrančić, predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja.

Na najpopularnijim destinacijama za Hrvate, stvari stoje ovako.

Za Italiju obavezna je COVID potvrda, testiranje, kao i COVID potvrda za mlađe od 12. Austrija traži isto što i Italija, potvrdu za odrasle, testiranje i potvrdu za djecu.

Nešto blaže mjere ima Slovenija. Tu je potrebna samo COVID potvrda. Isto se traži i u Francuskoj. Najlakše je ući na švicarska skijališta gdje je potrebna samo maska, a isto, barem na papiru vrijedi i u BiH gdje se već sada ne može naći smještaj.

COVID potvrde i testiranja ipak nisu dovela do masovnog odustajanja od skijanja.

„U većini slučajeva ne. Jedino ako ne mogu ispuniti te neke uvjete. Najčešće se to radi o djeci, ne stigne se uvijek regulirati njihovo cijepljenje. U tom slučaju ljudi otkazuju putovanje ili se prebacuju na neke druge destinacije“, kazao je Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK.

Ipak, oko skijanja postoji još jedna bojazan, a to je hoće li se Hrvati sa skijališta vratiti zaraženi?

„Sve ovisi kako će se ponašati na skijanju. U gondole ne bi trebalo ulaziti ako su unutra gužve, ako se ne može držati distanca, ako nije malo ljudi. Za očekivati je da će gužve biti manje nego što su bile prethodnih godina. Također bi trebalo pripaziti u ugostiteljskim objektima“, rekla nam je Pavić Šimetin.

Iako na odmoru, skijaši moraju biti oprezni, jer u suprotnom nakon jednog ili dva tjedna užitka mogao bi uslijediti tjedan ili dva u krevetu, izvještava Matija Mlinarić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari