KAKVI MAJSTORI! Naš čitatelj snimio vješte pilote kanadera koji lete tik iznad Mošćenica a more za gašenje uzimaju u savršenom potezu

Foto: facebook Wanda Vončina

Popodnevna kiša olakšala je posao vatrogascima te pilotima triju kanadera koji se već dva dana bore s požarima na obroncima Učke

Naš čitatelj iz Mošćenica oduševljen je vještinom ilota tri kanadera koji se već par dana bore s požarima na obroncima Učke:

„Kanaderi su prelijetali iznad našeg mjesta vrlo blizu, negdje na visini jedva 20 metara od krovova kuća, birajući najbližu putanju od požarišta do mora ispred Mošćeničke Drage gdje im je bilo najbliže uzeti tovar mora kojeg su potom nakon kratkog leta istovarili na vatru“, govori naš čitatelj koji je uspio i snimiti kanadere u akciji.

Videosnimke potvrđuju sve što je rekao, jer se na njima vide zrakoplovi koji u besprijekornom manevru, vođeni rukom uvježbanih i iskusnih pilota, u jednom savršenom potezu dolijeću nad more, slijeću kratkotrajno na površinu ne zaustavljajući se, uzimaju svoj tekući teret i ponovno se uzdižu prema nebu

i svom odredištu na Učki.

VIDEO: Borna Beroš

„To je zadivljujuće, i moramo i ovako javno čestitati tim dečkima koji se bore protiv vatrene ugroze“, dodaje naš čitatelj.

Inače, šest protupožarnih aviona i helikoptera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik od četvrtka ujutro gase dva požara: na Učki gdje gori od jučer i na lokaciji Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je požar aktivan već tri dana.

Na požarište Učka u Istarskoj županiji upućena su tri kanadera, s obzirom da se jučer požar nije mogao staviti pod nadzor. Također, na tom je požarištu angažiran i helikopter Mi-8 MTV, koji će zemaljskim vatrogascima prevoziti gumene spremnike vode tzv. ‘kruške’ do požarišta.

Kanaderi i zračni traktori bili su ondje i u srijedu od popodneva do kasnih večernjih sati te svim naporima pokušali staviti požar pod nadzor.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 20. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju na 38 požara.

Video: Borna Beroš

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views