SNIMLJEN I U RIJECI: Vozač autobusa tipkao i razgovarao na mobitel za vrijeme kišne vožnje po autocesti

Kako spriječiti vozače da ne koriste mobitele tijekom vožnje jer time predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu?

Postavlja se pitanje kako spriječiti vozače da ne koriste mobitele tijekom vožnje jer time predstavljaju opasnost za sigurnost u prometu.

HAK je prije manje od mjesec dana predstavio studiju o korištenju mobitela u vožnji. Na osnovu ankete i promatranja ponašanja vozača u vožnji zaključili su da većina vozača koristi mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci, a najveći broj vozača prilikom razgovora drži mobitel u ruci, a tek manji broj koristi slušalice.

Engleska istraživanja dokazala su da ako vozač razgovara na mobilni telefon tijekom vožnje, efekt je isti kao da ima 0,8 promila alkohola u krvi, a 23 puta povećava se opasnost za prometnu nesreću ako tipka po mobitelu tijekom vožnje.

“Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za 4 puta”, istaknuo je Krešimir Viduka, voditelj Ureda sigurnosti cestovnog prometa, na predstavljaju studije.

Čovjek ne može u isto vrijeme raditi dva posla i problem je u kognitivnim sposobnostima čovjeka, dodao je Viduka naglasivši da kada razgovaramo preko mobilnog telefona, vidno polje nam se ograničava za trećinu. Istaknuo je i da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost.
Vijesti.hr
Foto: Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views