KAKVO NAS VRIJEME ČEKA U RUJNU: Ovo su prvi parlamentarni izbori na koje izlazimo bez kaputa

Zanimljivo je da su se svi dosadašnji parlamentarni izbori održali u hladno doba godine i ovo su prvi na koje izlazimo bez kaputa

Europu je zahvatio val vrućina koji premašuje 40 Celzijevih stupnjeva. O tome što čeka Hrvatsku, otkriva RTL-ova meteorloginja Dunja Mazzocco Drvar.

Kako će biti do kraja rujna i kada nam stiže prava jesen?

Val vrućina je počeo s današnjim danom, u nekim su mjestima temperature već premašile trideseticu. Tu ćemo se negdje i zadržati, kod nas neće biti ni blizu kao u zapadnoj Europi. Zagreb će mjeriti oko 30, Osijek, Rijeka i Split samo malo manje, a Gospić oko 26 stupnjeva. U hladu, naravno. Nije to ništa neobično za rujan. Samo za usporedbu, prošle je godine rujanski maksimum u Zagrebu bio 34, a u Osijeku čak 37 stupnjeva.

Međutim, iako su najviše temperature prošle godine bile više, ovaj će toplinski val vrlo vjerojatno trajati dulje. Naime, prošlog rujna smo na kopnu imali niz od osam iznadprosječno toplih dana, na moru deset. Ove godine, računajući protekla tri i prognoziranih desetak, očekujemo niz od oko 14 dana.

Preostaju nam nakon toga još dva rujanska tjedna. Prvi će biti promjenljiviji uz češću kišu, ponegdje i razmjerno obilnu. Tu će se i temperatura spustiti na prosječne vrijednosti, otprilike 20 do 24 stupnja. Zadnji tjedan ponovno bi trebao biti sunčaniji, ali će se temperature ugrubo zadržavati u sličnim okvirima. Jesen bi nam trebala stići u trećem desetodnevlju rujna.

Hoće li igdje vrijeme omesti izbore?

U nedjelju će većinom biti sunčano i suho. Da biste ipak bili sigurni da vas u odlasku na biralište neće omesti kiša, glasujte prijepodne jer su poslijepodne ipak mogući pljuskovi. Vjerojatnost za kišu najveća je u Dalmatinskoj zagori, i do 90 posto. Kakav pljusak može se zalomiti i uz obalu, u unutrašnjosti Istre te u kopnenom području sve do Save, ali je tu vjerojatnost znatno manja, 20-ak posto.

Što se topline tiče, u gorju ugodno, drugdje uglavnom vrlo toplo, ali prilično sparno, a oblaci će djelovati kao poklopac nad usijanim tlom.

Oni koji ne vole sparinu će se znojiti, alergičari će i dalje kihati, no na većinu bi ovo vrijeme ipak trebalo djelovati poticajno.

Inače, zanimljivo je da su se svi dosadašnji parlamentarni izbori održali u hladno doba godine. Nakon zimskih, 2000. godine, koje je pratio britak sjeverac i hladnoća, posljednja četiri obilježila je neugodna kasnojesenska južina.

Ovo su, dakle, prvi parlamentarni izbori na koje izlazimo bez kaputa.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari