Karta za Plitvice koštat će 300 kuna! ‘To nas svrstava u najskuplji nacionalni park na svijetu’

Idi na originalni članak
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uz visoku cijenu u glavnoj sezoni ulaznice se trebaju kupiti putem interneta i 48 sati prije

Oglas

Šume još nisu prolistale i ugođaj nije isti kao u proljeće ili ljeto, ali zato je sada ulaznica za Plitvička jezera povoljnih 80 kuna. Od početka lipnja do kraja rujna stajat će visokih 300 kuna.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Cijene su fer. Ne mogu dobro usporediti, nisam tako često bila na ovakvim mjestima da bih mogla usporediti”, kaže Ariana iz Njemačke.

”U Finskoj nemamo ulaznice za ulazak u parkove prirode. Besplatno je”, kaže Maria iz Fninske.

”Ulaznice su povoljnije nego u drugim zemljama, parking besplatan, pogled drukčiji”, smatra Sandy iz Kine.

Uz visoku cijenu u glavnoj sezoni ulaznice se trebaju kupiti putem interneta i 48 sati prije što ne odgovara turističkim agencijama s obale.

”Radi se o gostu koji se zadržava na destinaciji svega jedan dan. Takvi su trendovi u turizmu. Radi se o jednoj tranzitnoj destinaciji kao što je Zadar i gost zapravo nema informaciju da se za jedan takav izlet mora najaviti puno prije”, kaže Daniel Radeta,  vlasnik turističke agencije iz Zadra.

Cijenu karata agencije drže paprenom.

”Zapravo nas svrstava u najskuplji nacionalni park na svijetu”, kaže Radeta.

Zato smo pogledali koliko stoje ulaznice za neke od najpoznatijih svjetskih nacionalnih parkova.

Pogled na slapove Niagare je besplatan, penjanje na talijanski Vezuv stoji 75 kuna, a obilazak najpoznatijih američkih parkova Yellowstone i Grand Canyon 132 kune. Od Plitvica je 16 kuna skuplji tek safari u južnoafričkom Krugeru kojeg se obilazi vlastitim vozilom.

”Definitivno je to jedan od načina da se pozicioniramo, da se prikažemo u svijetu kao prirodni fenomen neprikosnovene ljepote”, poručuje Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera.

Ulaznice su skupe samo u vrijeme velikih ljetnih gužvi, smatraju u Parku.

”Djeca do 7 godina, odnosno osobe s posebnim potrebama, s invaliditetom preko 50 posto imaju gratis ulaznicu tijekom cijele godine. Dok su siječanj, veljača, ožujak cijena ulaznice za odrasle je 80 kuna”, kaže Borčić.

Travanjske i svibanjske cijene od 180 kuna u promo tjednu od 10. do 19. travnja bit će prepolovljene

Na Plitvicama je dobra posjećenost tijekom cijele godine. Najstariji, najpoznatiji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park lani je uprihodio čak 403 milijuna kuna.

Broj posjeta nije omeo ni koronavirus, a posjetitelja iz Kine i Koreje je tek nekoliko posto manje nego lani u ovo doba godine.

Vijesti.hr

Exit mobile version