KINEZI SPAŠAVAJU 3. MAJ? ‘Postalo je neozbiljno spominjanje tjedan, dva, nakon 7 mjeseci bez plaće’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vladajući vjeruju da bi upravo Kina mogla biti slamka spasa za posrnule škverove. I to vrlo brzo jer, potvrdio je premijer Plenković sinoć za RTL – zainteresirani Kinezi uskoro stižu u Uljanik i Treći maj

Da Uljanik ne bi ostao zaključanih vrata, traže se rješenja. Nakon summita u Dubrovniku, tračak nade stiže u objavi premijera da su za brodogradilište zainteresirani – Kinezi.

A oni dolaze vrlo brzo, kaže Plenković. Koliko brzo, nije htio otkriti:

“Kada konkretno dolaze, rekli ste vrlo brzo, što to znači, sljedeći tjedan? Sve sam ja to odgovorio u 2, 3 intervjua, baš za vašu televiziju”, kazao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Plenković dao sve od sebe

Da kompanija koja se bavi brodogradnjom posjeti Hrvatsku, premijer je, kaže, dao sve od sebe.

“Ja sam učinio sve što mogu u kontaktu s kineskim premijerom. Doći će izaslanstvo najveće kineske državne kompanije koja se bavi brodogradnjom. Ozračje, argumenti i dokumenti koje smo predstavili – bili su pozitivni”, rekao je Plenković.

Ništa protiv kineskih ulaganja i pomoći hrvatskoj brodogradnji ne bi imala ni oporba. Ali su zabrinuti što je Vlada radila do sada:

“Drago mi je da netko ima interes pa bili to i Kinezi, neka. To govori da Vlada plana nema. Jer oni su jučer došli i sad se priča o njima. Što je bilo prije mjesec, godinu i pol? Stanje nije od jučer. Ono što se bojim je da je Vlada digla ruke od brodogradnje. I želio bih da ne bude tako”, kazao je potpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina.

Spas se čeka i u 3. maju

I dok je stečaj za Uljanik izgledan, nada da će se dogoditi uspješno restrukturiranje, postoji. Spas se čeka i u 3. maju, koji je dio Uljanik grupe.

“Ukrajinci, Kinezi Marsovci, znači tko god, jučer je bilo vrijeme, danas je jako teško, a sutra možda prekasno, toliko pričamo o tome da je možda postalo neozbiljno spominjanje tjedan, dva nakon sedam mjeseci bez plaće”, kazao je Samir Hadžić, član Nadzornog odbora Uljanika.

“Ovo izgleda kao 3. sreća, potencijalni partner, neka se odluče, neka krenu, ako se sve otegne još mjesec dana mogu doći s kamionom novca ali strah me da ljudi neće biti”, rekao pak je Veljko Todorović iz Sindikalnog odbora 3. maja.

Prema kalkulacijama Uprave Uljanika, za restrukturiranje tog škvera trebalo bi oko 750 milijuna eura. Kinezi sigurno imaju novca. Pitanje je hoće li imati i interesa?
Adrian De Vrgna

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari