RISNJAK GA ČEKA Prelijepa zvjerka u karanteni: Zbog iznenadne zaraze dolazak na Risnjak odgođen

U Gorski kotar je ove subote trebao stići Doru, ris iz Rumunjske, no na njegov ćemo dolazak još malo pričekati

Posljednjih dana LIFE Lynx tim je bio u potpunosti posvećen organizaciji transporta risa Dora iz Rumunjske i njegovom ispuštanju na području NP Risnjak. Iako je ispuštanje bilo predviđeno za subotu 13. travnja, došlo je do promjene plana, obavijestili su iz tima koji se bavi spašavanjem dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja. Ime Doru na rumunjskom znači potreban.

Naime, zadnji pristigli nalazi ukazali su da je Doru zaražen parvovirozom. No, kažu da nema razloga za brigu jer Doru ne pokazuje simptome bolesti, redovito uzima hranu i normalno se ponaša, ali morat će provesti još neko vrijeme u karanteni u Rumunjskoj.

Kako bi bio spreman za prijevoz, potrebna su dva uzastopna, negativna rezultata pretrage na uzročnika parvoviroze. Projektni tim ima predviđeni protokol za ovakve slučajeve jer je to realni rizik kojeg treba uzeti u obzir prilikom rada sa životinjama, kako divljim tako i domaćim. Između ostaloga, to i je svrha karantene – dijagnostika i sprječavanje potencijalnih rizika.

Parvoviroza, poznata kao mačja panleukopenija ili ‘mačićak’, virusno je oboljenje prisutno kod divljih i domaćih životinja na području Europe te je također zastupljeno u Hrvatskoj, o čemu svjedoči podatak da je kod sedam smeđih medvjeda iz NP Plitvička jezera i NP Risnjak, od pretraženih 22, dokazana prisutnost protutijela na parvovirus.

Spomenuto oboljenje je poznato i vlasnicima pasa i mačaka čiji su ljubimci osjetljivi na parvovirozu u ranoj dobi, kada virus zbog izraženih želučano-crijevnih smetnji u velikom postotku dovodi do ugibanja životinje. U slučajevima kada životinja ne pokazuje simptome bolesti, kao što je to slučaj kod Dorua, najčešće nastupa ozdravljenje te takva jedinka stječe doživotni imunitet (ne može više oboljeti od parvoviroze) i prestaje biti izvor zaraze za druge životinje, objasnili su iz LIFE Lynx tima.

O svim novostima i dalje će obavještavati javnost, a nadaju se da će nakon ove male prepreke ubrzo moći odrediti novi datum transporta i ispuštanja Dorua kojega i dalje čekaju šume Gorskog kotara.

Podsjetimo, populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama izuzetno je mala i ugrožena, a stručnjaci tumače da je razlog nestabilnost malobrojne populacije čiji je jedini spas dovođenje svježih gena iz druge, stabilne populacije.

Zaustavljanje izumiranja populacije risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije postići će se naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. Dovezene životinje pratit će se uz pomoć GPS ogrlica, a znanstvenici će provoditi i brojne genetske i ekološke analize.
Vijesti.hr
Foto: LIFE Lynx – hrvatski terenski blog / Facebook

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari