KOMADINA ZA RTL: ‘Prava oporba uvijek treba biti spremna na izbore, a SDP to jest’

Gost RTL-a Danas je bio potpredsjednik SDp-a Zlatko Komadina koji tvrdi da je SDP bio, jeste i bit će jedina prava alternativa HDZ-u

Je li SDP jedinstven?

Mi smo, naravno, više nego jedinstveni što je pokazala sjednica glavnog odbora s koje sam upravo maloprije došao.

Kako ste reagirali onda kad se Mirando Mrsić kandidirao za šefa stranke? Koje su bile reakcije, možete li nam otkriti..?

Pa napravio je isto što i ja prije neku godinu. Ostao je debelo usamljen, ne zbog toga, to je njegovo pravo, nego zbog stavova koje je iznosio, u neprimjereno vrijeme, na neprimjereni način, pred svojim kolegama. Te su kolege bili u igri i u trci za drugi krug izbora.

Milanka Opačić je još jedna, nazovimo je tako, pobunjenica. Ranko Ostojić sada osniva udrugu “Pozitiva”, poznao je naravno i članstvo SDP-a da se pridruži…Što to zapravo govori o SDP-u? Kažete da ste jedinstveni, a nikako na van ne djeluje tako.

Pa gledajte, što bih drugo rekao kad je predsjednik i predsjedništvo dobilo jednoglasnu podršku, tako reći za sve točke, a osam točaka je bilo. I za suradnju sa HSS-om, i za osudu ponašanja HNS-a i za rezultate lokalnih izbora. I SDP je, to ste čuli predsjednika, jedina prava alternativa bio, jest i bit će HDZ-u.

Dakle nema nikakvih sankcija za Milanku Opačić, Miranda Mrsića?

Nema tu problema. Zašto bi bilo sankcija? Osim što imam stvarno pravo, i obavezu to reći, da kad je netko potpredsjenik Sabora u ime stranke, onda mora iznosit stavove u ime stranke. Ako si obični zastupnik, možeš pričati i neke druge stvari.

Gospodin Milanović za predsjednika države, to je Mrsićev prijedlog. Što vi kažete na to?

O tom, potom. Di je to…Tko će o tome odlučivat, tko će se kandidirat, o tome će naravno donijeti odluku tijela stranke, kao što su to i dosada donosile.

Andrej Plenković sada ima 78 ruku. Kako SDP misli izazvati prijevremene izbore koje toliko zaziva?

Pa gledajte ako netko ima većinu, a neko drugi nema…Mi tamo da smo svi bili, a neki nisu bili, a da se možda špekulirati zašto nisu bili…Nije bitno prebrojavati tko nije bio, bilo ih je dovoljno za potporu Vladi. Jednom veletrgovinom, neviđenom u hrvatskim razmjerima, i neodgovornim ponašanjem premijera Plenkovića, koji je zbog ministra kojega je HNS tražio opoziv istjerao MOST da bi s tim HNS-om koji je tražio opoziv sastavio Vladu. Jel to vjerodostojno?

HNS nikad više s SDP-om?

Pa naravno da ne. Ovakav ne. Ali tu ima i časnih ljudi kao što su Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i ostali.

Anka Mrak Taritaš je rekla da ne želi u SDP, dakle bit će tu prije neka njezina stranka..?

Pa dobro, želje se s vremenom i mijenjaju…

Znači li to da traju neki pregovori s “odmetnicima”?

Pa gledajte, Anka Mrak Taritaš je bila naš zajednički kandidat za Zagreb, prema tome..

Dugo se čekalo da ga potvrdite….

Pa kako drugačije, prvo se mora u stranci vidjeti što i kako. Mi smo zapravo upravo ispunili očekivanja javnosti. Cijela javnost je tražila podrušku Anki Mrak Taritaš i mi smo to korektno učinili. I tko ju je na kraju izdao? Njezin predsjednik i njezina stranka.

Koji je zaključak glavnog odbora, jesu li rezultati na lokalnim izborima dobri?

U okolnostima koje jesu, zaključak je da su solidni. Isti su kao prije četiri godine, tada se nije tražilo ničiju glavu, pa ne vidim zašto bi se tražila glava našega predsjednika, ta tek je stigao!

Govorili ste da će biti puno bolji nego što su bili onda…No dobro, što odgovarate premijeru koji kaže jučer u sabornici da će SDP ukoliko dođe do parlamentarnih izbora osvojiti najmanje u ovome tisućljeću?

A što bi predsjednik HDZ-a rekao, da ćemo osvojiti najviše? On neka ide na izbore, i mi ćemo ić na izbore, pa ćemo poslije brojati žive i mrtve.

HDZ je na lokalnim izborima pokazao svoju jačinu što se tiče lokalnih organizacija, SDP tu kaska. Koji vam je plan?

Pa gledajte, kandidata se gradi godinama. Naš kandidat je svojevremeno u Zagrebu bio Bernardić. Kad je bio u naponu snage, gospodin Milanović ga je išao zamijeniti gospodinom Rajkom Ostojićem. Prije smo izbacili Milana Bandića, pa je stigla gospođa iz liberala, pa gospođa Anka Mrak Taritaš, dvije godine se kandidirala prije nego što se itko dogovorio s nama o kandidaturi. Što se moglo učiniti? Podržali smo korektno nju, i ne vidim što smo mi tu krivi. Mi smo napravili najbolje za građane Zagreba i ponudu koju smo imali.

U Zagrebu zapravo više nemate toliki utjecaj koliki ste imali dosada? Čak ni u Skupštini?

Pa nije baš tako. Kad se svi ti brojevi zbroje, to je negdje slično kao prije četiri godine. Samo su se okolnosti promijenile, prije četiri godine nije bilo Živog zida, nije bilo Mosta.

Kako će se onda SDP mijenjati da bi uhvatio ono što gubi sa novim strankama?

Radit treba. Gradit ljude, gradit politike, osnovali smo savjete…

Ako kažete da treba radit, zašto onda želite prijevremene izbore, ako vam očito treba vremena?

Prava oporbena stranka uvijek treba biti spremna na izbore, a SDP to jest.

Ana Brdarić Boljat

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari