KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA

Kolumna | Komentar Šprajca: ‘U kriznom stožeru gomila antitijela, a Beroš će se ipak morati cijepiti’

Pa ako se nakon ovoga još uvijek netko pita zašto građani ne vjeruju u stručnjake, zašto se ne žele cijepiti. Eto zato

Ministar zdravstva Vili Beroš priča više nego što treba. Nekidan je izjavio da se zasad neće cijepiti trećom dozom jer je izmjerio da njegovo tijelo još uvijek ima visok broj antitijela.

“Testirao sam se, broj antitijela mi je iznimno visok i u ovom trenutku ne priča se ta treća doza dodatna booster doza, međutim kad to struka procijeni nemam nikakvih problema kao i uvijek do sada testirati se i ponovno cijepiti se”, rekao je Beroš.

Više u VIDEOPRILOGU:

Zvuči logično, tako razmišljaju gotovo svi koji su se cijepili ili su preboljeli koronu. Ljudi računaju da svoja tijela ne moraju cijepiti ako imaju visok titraj antitijela pa tako i ministar zdravstva. Ali avaj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima neku drugu logiku i kaže da broj antitijela ne može biti kriterij. Pa je na Beroševu izjavu o svojim antitijelima danas reagiralo tijelo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Beroš ipak mora na cijepljenje

“Ne savjetuje se testiranje protutijela, znači ono što je bitno naglasiti je da osoba može izvaditi protutijela kada želi znati je li bila u kontaktu s virusom, ali nam to ne može značiti ništa za budući odgovor na infekciju”, objasnila je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zašto nam visoki titar antitijela ništa ne znači za budući odgovor na infekciju i što nam onda znači ako nam to ne znači, tijelo HZJZ-a nije reklo, ali oni su stručnjaci pa valjda znaju što kažu. Nakon reakcije HZJZ-a iz Banskih dvora u Ministarstvo zdravstva poslana kanta pepela s kojim se ministar Beroš morao posuti pa je tako naglo osviješten i informiran priopćio kako će se ipak cijepiti i treći put zajedno s ostalim članovima Vlade.

Iz tog se dosta opširnog i malo zamumuljenog priopćenja ipak razaznaje da je Beroš svoje tijelo testirao na klinici Fran Mihaljević kod svoje drugarice stožerašice gospođe Alemke Markotić i da su mu upravo ondje rekli da zbog visokog titraja antitijela zasad nema potrebe da se cijepi trećom dozom.

“Ministar zdravstva je obavio serološku pretragu za dokaz antitijela na SARS-CoV-2 u sklopu istraživanja u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” koja određuje titar nakon preboljenja ili cijepljenja zdravstvenih djelatnika. Slijedom toga je, u trenutku izjave na temu booster doze, spomenuo i svoj nalaz te iznio tadašnji plan cijepljenja dodatnom dozom. S obzirom na nove preporuke i dodatno širenje Omikron varijante virusa, ministar zdravstva planira zajedno s članovima Vlade primiti booster dozu u skorašnje vrijeme te preporučuje svima da učine isto kako bi maksimalno zaštitili sebe i svoje sugrađane od postojećih i novih varijanti virusa”, stoji u prioćenju.

Dakle, ministar Beroš je uvažio preporuke stručnjaka s klinike Fran Mihaljević, ali je ispalo da su epidemiolozi iz HZJZ-a veći stručnjaci od stručnjaka s Fran Mihaljevića. Možda i jesu, nikad ne znaš, u Hrvatskoj je sve moguće, ali da u ovoj pandemiji to ne zna čak ni ministar zdravstva to je čak i za nas nemoguće.

Pa ako se nakon ovoga još uvijek netko pita zašto građani ne vjeruju u stručnjake i institucije, zašto se ne žele cijepiti i zašto smo na vrhu ljestvice umrlih. Eto zato. U kriznom stožeru jedno tijelo protiv drugog tijela i gomila antitijela, komentira Zoran Šprajc za RTL.hr.

Zoran Šprajc/RTL.HR

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari