KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA: Bolje biti Žalac nego policajac

Ako nisi policajac nego Žalac onda vrijede balkanska pravila

Jedan od policajaca će dobiti otkaz, a druga dvojica su suspendirana dok se ne završi disciplinski postupak, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Razlog za ovako drastične kazne je snimka grupe migranta koje su policajci nagovorili da skandiraju “Dinamo Zagreb”. Ali, osim toga prema navodima iz MUP-a izgleda da ih je tjerao i da skandiraju “Za dom spremni”.

Dogodilo se to negdje na granici Hrvatske i BiH kod Cetingrada. Snimka je potom objavljena na društvenim mrežama, ali bez ovog dijela koji se odnosi na Dom spremni.

Policajac koji je snimao i čuje se na snimci dobit će otkaz jer se disciplinska povreda ocjenjuje takvom da bi njegov ostanak mogao naštetiti interesima službe, izvijestio je MUP te oštro osudio takvo ponašanje policajaca.

Dakle policajac je u ovom slučaju dobio najtežu moguću kaznu – otkaz zbog sramoćenja službe i tu se nema što raspravljati.

Očito je zbog svoje zabave i navijačke euforije uoči susreta s Benficom iskoristio autoritet državne sile nad bespomoćnim migrantima, pri tome prekršio neki pravilnik o ponašanju, nanio štetu ugledu policije i dobio otkaz. Dobio bi ga jednako i u Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj i svakoj drugoj pristojno uređenoj zemlji Europske unije ali zbog takve gluposti otkaz sigurno ne bi dobio u Srbiji, Bugarskoj i ostatku veselog Balkana. U Srbiji bi vjerojatno dobio i mjesto u Zvezdinoj počasnoj loži. Ali mi smo jelte, uređena Europska zemlja s skandivanskim kriterijima odgovornosti državnih službenika i službenik koji je tjerao migrante da skandiraju Dinamo i ustaški pozdrav kako i priliči dobit će otkaz.

Na stranu sad što taj pozdrav donedavno nije smetao ni hrvatskoj predsjednici dok je sjedila u počasnoj loži i što je vjerojatno samo riječ o glupoj šali, ali služba je služba, a družba družba jelte.

Sjajno, sjajno, sve bi to bilo sjajno i bajno, ali gle, ta skandinavska odgovornost prema državnoj službi počinje i završava na tom policajcu i njegovoj plaći od 6000 kuna bez koje je sad ostao i on i njegova obitelj.

Jer ako nisi policajac nego Žalac onda vrijede balkanska pravila. Ako si Žalac, onda možeš voziti tri godine bez važeće vozačke dozvole, pri tome sudjelovati u automobilskoj nesreći u kojoj je nastradalo jedno dijete i ništa.

Nikom ništa, 500 kuna prekršajne kazne i vozimo dalje. Pri tome je sasvim izvjesno da će ministrica Žalac dobiti kaznenu prijavu pa to više neće biti “samo prekršaj” kako ga je jučer kvalificirao vrhunski pravni autoritet za prometne nesreće Andrej Plenković. Pri tome smo doznali da osim toga što ne zna voditi brigu o svojim osobnim dokumentima ministrica Europskih fondova ne koristi ni sustav e-građanin jer da ga koristi dobila bi na mail obavijest da joj vozačka ističe.

To sve skupa dakle nije sramoćenje ni službe, ni države vrijedno ikakve kazne veće od 500 kuna, a ne daj Bože otkaza. Nije, ako nisi policajac nego Žalac.
Zoran Šprajc

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari