PRITISAK NA ZDRAVSTVO

Video | Kontaktiranje doktora ravno je dobitku na lotu, liječnici su na rubu i kažu: ‘Pijem lijekove za tlak…’

Foto: Ilustracija

Upućeno je gotovo 3 tisuće prijava pacijenata, pa se krenulo s pojačanim kontrolama, opomenama, ali i kaznama

Mail za pritužbe na liječnike se užario! Telefoni u ordinacijama neprestano zvone, a nitko, tvrde pacijenti, ne diže slušalicu, , izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Više u VIDEO PRILOGU:

Na pitanje koliko puta je morala nazvati svog liječnika, Sandra Mišić iz Zagreba kaže:  “Teško ih je dobiti, ja sam trebala neki recept da mi obnovi lijek i jako je teško. Jako puno, ne bi vjerovali kad bih vam rekla. Sigurno jedno 40 puta i to sam malo rekla, ja stišćem na ponovi non-stop”.

“Znam da se nekad i mogu javiti, a ne jave se. I toga ima”, kaže Katica Šteović.

A u ordinaciji u koju je stigla ekipa RTL-a potpuno druga priča.

“Dobar dan, reci mi kako ti mogu pomoći”, spremno se na više od 200 poziva i mailova svakodnevno javlja specijalistica obiteljske medicine, Vjekoslava Amerl-Šakić.

“Pa moram priznati da redovno pijem lijekove za tlak, tlak mi je poludio otkako ovo traje”.

Pritisak je, kaže nam, ogroman.

“Nije mi se jednom dogodilo da tu dođem u nedjelju nešto odraditi i da telefon uporno cijelu nedjelju zvoni, pa zna se da nedjelja nije radni dan. Zašto bi ja morala odgovarati na telefon nedjeljom”, pita se Amerl-Šakić.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je zbog dvostruko više prijava krenuo s kontrolama, opomenama, ali i kaznama.

“Obično nam osigurane osobe dostave čak i prijepis koliko puta su pokušali kontaktirati, dakle sliku sa svog mobilnog uređaja, neki od njih i stotinu puta su pokušali kontaktirati liječnika, neki od njih su i nestrpljivi pa nam nakon 10 puta pišu predstavku”, tvrdi Vlasta Zajic-Stojanović, kontrolorka Službe za kontrolu direkcije HZZO-a.

“Ne smijemo zaboraviti da veliki broj prijava također dolazi i na Bijeli telefon Ministarstva zdravstva da nisu dostupni pacijentima na upite koji je jedini javni telefon za sve upite pacijenata”, tvrdi Jasna Karačić, predsjednica Udruge za prava pacijenata.

Iako se ovime želi pomoći pacijentima u ostvarivanju prava na zdravstvenu skrb, razočarani obiteljski liječnici poručuju: “HZZO traži žrtvu za svoj nerad.

“Ako jedan liječnik prosječno primi dnevno 150 do 200 pacijenata, bilo uživo, bilo telefonom, onda je jasno da će uvijek biti nezadovoljan onaj 151. ili 201. koji nije uspio doći do svog liječnika. To nije zato što je njegov liječnik neradnik, nego jednostavno zato što je preopterećen i ne može odgovoriti na sve zahtjeve”, objašnjava predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić.

U međuvremenu Zavod liječnicima šalje kontrole. Do sada su bili u njih 29 i kaznili 11-ero liječnika. Jedan od njih zaradio je i opomenu pred otkaz uz novčanu kaznu od 3 tisuće kuna, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari