DOLAZE VRUĆINE

Krajem tjedna stiže toplinski val! Meteorolog Dorian Ribarić: ‘Temperature će prelaziti i 35 stupnjeva!’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Živa se ni noću u termometru neće spuštati ispod 20 stupnjeva, a tada se teško spava, teško uopće odmoriti…

U kvalitetu Jadranskog mora ne sumnjamo, no ono što bi nas moglo odvratiti od ulaska je njegova temperatura. Najavljuje se prvi jači toplinski val ove godine. RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić u RTL-u Danas kazao je da su rijetki kupači na plažama, osobito ovog tjedna kako se more malo ohladilo.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Naime, bura, koja je puhala, dobro je izmiješala morske slojeve pa se sve nekako ujednačilo od sjevera do juga. Danas su to vrijednosti između 20 i 22 stupnja. No, idućih dana, nema nekog izraženijeg vjetra, rastu temperature zraka, pa će za vikend i more ponegdje biti i 2-3 stupnja toplije, osobito na sjevernom Jadranu. Tako da, brćkanja će svakako biti još u kalendarski zadnjem proljetnom tjednu”, kazao je Ribarić i nastavio:

UV indeks je vrlo visok

“Pa iako ne postoji univerzalna definicija toplinskog vala, možemo po nekim klimatskim odrednicama o njemu govoriti za kraj ovog tjedna. Vruće će biti posvuda, no sve će najizraženije osjetiti u našim kopnenim područjima i zaleđu Dalmacije. Naime, u našoj unutrašnjosti prosječna temperatura za ovaj dio lipnja je 27 stupnjeva, a već od četvrtka će se zaredati vrući dani s maksimalcima većim od 5 stupnjeva od tog prosjeka. Osobito će vruće biti u danima vikenda i početkom idućeg tjedna kada ćemo lokalno prelaziti i tih famoznih 35 celzija. Tada će ponegdje i noći biti tople. Živa se ni noću u termometru neće spuštati ispod 20 stupnjeva, a tada se teško spava, teško uopće odmoriti, osobito kad se zatim zaredaju vrlo vrući dani”, poručio je RTL-ov meteorolog.

“Još treba napomenuti da nam se bliži ljetni solsticij, tj. suncostaj idućeg ponedjeljka, a ovo je doba godine kad se sunce zapravo nalazi na svojoj najvišoj poziciji pa je i njegova snaga najjača. Pošto će i oblaka biti malo, UV indeks je vrlo visok, a to su uvjeti kada djeca i oni osjetljivije kože mogu zadobiti opekline i za manje od 10-20 minuta, a takvi smo nakon neuobičajeno hladnog i promjenjivog proljeća, gotovo svi.  Bit će najbolje smanjiti boravak na suncu između 11 i 16 sati”, kazao je na kraju RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari