ZORAN NIČENO

Kreće provjera snimke nasilja nad migrantima: ”Apsolutno je nemoguće da bi netko u policiji to naložio”

Foto: Printscreen

Na hrvatsko-bosanskoj granici nastala je snimka na kojoj se vidi kako grupa maskiranih osoba u policijskoj opremi palicama i batinama grupu ilegalnih migranata tjera prema BiH.

Riječ je o video materijalu koji je snimila mreža istraživačkih novinara Lighthouse Reports koju čine novinari i mediji iz Nizozemske, Švicarske, Njemačke Austrije, Francuske, Nizozemske i Hrvatske. RTL Hrvatska i Danka Derifaj također su sudjelovali u tom istraživanju a video snimke koje su u njemu prikupljene večeras su objavljene u svim tim zemljama u svim tim medijima pa i na RTL-u, u Potrazi.

Riječ je o teškom kršenju zakona jer takav tretman migranata je izričito zabranjen, a osobito fizičko maltretiranje i premlaćivanje, a ako to čine pripadnici hrvatske policije onda je to skandal međunarodnih razmjera.

A analizom odjeće i opreme maskiranih osoba koje tjeraju i tuku migrante novinari su utvrdili da je po svemu sudeći riječ upravo o tome: o pripadnicima hrvatske policije i njezinih Interventnih potrojbi.

Naime, maskirane osobe imaju specifične jakne koje su karakteristične isključivo za pripadnike interventne policije. Prošivene, s dugim rukavima, zatvarači i džepovi, uzorak i način na koji je jakna prošivena u potpunosti odgovaraju službenoj jakni Interventne policije. Pištolj koji se vidi za pojasom jedne od tih maskiranih osoba je također službeno oružje hrvatske interventne policije koje proizvodi HS Produkt iz Karlovca kao i tonfa palice kojima se mlate migranti.

Na drugoj snimci, koja je tajno snimljena dronom također na istoj lokaciji kod Šurlića, vidi se kako na hrvatskoj strani granice iz jednog kombija izlazi šest osoba od kojih barem jedna navlači takozvanu fantomku, dok iz drugog s policijskim oznakama izlazi 15 migranata koje osobe u tamnim odorama zatim ispraćaju u šumu prema bosanksohercegovačkoj granici.

Ako su maskirane osobe pripadnici hrvatske policije onda je ovdje riječ o teškom kršenju zakona, kako hrvatskog, tako i međunarodnog i o teškom kršenju pravila službe, vidjeli smo na snimkama riječ je o nemoćnim, iscrpljenim, nenaoružanim civilima. O snimkama je u RTL Direktu govorio načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno.

“Ne bih se usudio reći da se radi o dokazima. Mi smo pred neki dan obavješteni pred postojanu ove snimke. Danas u 12 sati smo prvi put vidjeli dio snimke koji se odnosi na zamahivanje i udaranje palicama. Večeras sam u redovnom terminu vidio kompletnu emisiju koja je puštena. Po svim rezultatima osmomjesečnog istraživanja mogu reći na prvu, ne bih htio zvučati da relativiziram snimku koja je dojmljiva, ali ima nekih nelogičnosti. Od dijela u kojem se govori o ozljedama.

Čim smo vidjeli snimku, vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će otići na pretpostavljeni teren. Obzirom da je riječ o izjavama novinara, pozvali smo danas odmah na emitiranje snimke i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju je li to Šurlić ili ne jer je riječ o šumi i to ne možemo vidjeti. Stručni tim ide sutra tamo i razgovarali smo s kolegicom vašom Derifaj da očekujemo pomoć s vaše strane da se dobiju relevantne informacije kako bi se moglo detaljno ustanoviti odgovornost policijskih službenika”, kazao je.

Na konstataciju da je jasno da osobe na snimci imaju policijsku opremu, Ničeno je kazao da dio izgleda tako.

“Jedan od vaših sugovornika u emisiji je rekao da je to oprema koja se može javno nabaviti. Zaista ne znam je li ovo jakna hrvatske interventne policije, ali ovi detalji koji su uvečani, ja sam to vidio sada. To nam danas nije bilo prikazano”, kazao je.

Ničeno je kazao i da se na snimci ne radi o uobičajenom postupanju prema migrantima.

“Ne postoji zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali ili tukli”, kazao je.

“Nije standardna procedura da se zamahuje ili prijeti udarcem prema migrantima ali nije ni premlaćivanje migranata kao što je to pokazano na slici da su klečali a netko ih je tukao. Sad je to pitanje. Osam mjeseci događaj koji je trajao i pitanje je što se kad u kojem trenutku dogodilo”, kazao je Ničeno.

Kazao je da je teško relativizirati snimku, ali da se bi se utvrdile činjenice da se sve treba provjeriti.

“Neke moje izjave su izvađene iz nekog konteksta u prilogu, primjerice s Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost gdje smo govorili o učinkovitosti istraga – rekli smo da od novinara očekujemo da dostave sve podatke da ih možemo provjeriti. Od gospođe Voegele tražili smo za prijašnji snimak kako bi istraga bila učinkovita obzirom da prvogranična policija ne radi provjere sama o sebi. Istražitelji koji to rade, bilo bi dobro imati originalnu snimku da se vidi što je na njoj montirano, što nije. Putem Europola je zatražena snimka i ona nam je uskraćena. Pitanje je provjere da se istraži sve”, kazao je.

Ničeno je komentirao i situaciju s pushbackovima te komentirao radi li se o prešutnom sporazumu između Bruxellesa i Hrvatske.

“Ne radi se o prešutnom sporazumu. Riječ je o uobičajenim zakonitim postupcima. Ovisi gdje su migranti zateknuti i u koji je kontekst njihovog dovođenja. Zanimljivo je da se vidi grupa migranata koji izalze iz vozila, ali se ne vidi kasnije što se događa s njima, a dron je u zraku. To je malo čudno da se ne vidi to protjerivanje. Mogli su dovesti grupu migranata na očevid da se vidi mjesto gdje je nezakonito pređena granica ili da se suoči s krijumčarima koje redovito hvatamo. Mi smo jedna od najuspješnijih zemalja u hvatanju krijumčara.

Ove godine smo uhvatili 686 počinitelja i da ti migranti nisu slučajno došli u Bihać ili Kladušu, nego im je netko rekao da mogu doći u Europu, da ih u Europi čeka med i mlijeko, a onda su se našli u situaciju u kojoj su se našli. Zadaća nam je štiti granicu i prva zadaća je borba protiv kriminala, hvatanje skupina koje žele koristiti to njihovo jad i nevolju koji su tamo u takvim uvjetima u kojima jesu da bi zaštitili vanjsku granicu EU.

Tu dolazimo do sustavnog kršenja i prijevarnog podnošenja zahtjeva za azil. Imate anketu koja je rađena u BiH, kad su ih pitali što žele, da su rekli da 41 posto želi u Italiju, 35 posto u Njemačku, Francusku 14 posto, Dansku 9 posto. To su ljudi koji nisu izbjeglice, nego migranti koji imaju ciljanu zemlju destinacije i žele tamo doći”, kazao je Ničeno.

Na pitanje može li se složiti da je ovakva vrsta nasilja neprihvatljiva, Ničeno je rekao da imaju nultu toleranciju prema nasilju i da je nemoguće da bi netko podržavao bilo kakvo udaranje.

“Tu je stvarno nulta tolerancija. Unaprijeđenje cjelokupnog sustava, zakonodavastva, to je pitanje o kojem se razgovara. Ovo je drugi put da se ovakve snimke objavljuju pred važne sastanke Europskog vijeća. Nisu to teorije zavjere, indikativno je reći da baš sad kad je Europsko vijeće da se to objavi”, kazao je Ničeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari