KRENULA PROVJERA LIJEKOVA! Ljekarne će za kontrolu izdvojiti 50 milijuna kuna, evo što se mijenja

Foto: Ilustracija

Krivotvoren je svaki drugi lijek kupljen na Internetu. Zbog njih godišnje umre milijun ljudi

Na crnom tržištu lijekova, 30 posto je krivotvorina. Kako lažni lijekovi ne bi pronašli put do ljekarni i bolnica, počinje provjera njihove autentičnosti.

To znači da će od sutra svaki lijek dobiti svoj barkod koji će ljekarnici provjeravati prije nego što lijek dospije u ruke pacijenata.

Nakon skeniranja barkoda, pojavit će se informacija je li lijek aktivan ili neaktivan. Kada se pojavi obavijest “aktivan”, to znači da lijek nije krivotvoren i da je spreman za pacijenta.

“Dobili smo softversku nadogradnju i svu potrebu opremu da počnemo provoditi projekt serijalizacije lijekova. Proces nije toliko kompliciran, malo će nam više oduzimati vremena, ali sigurnost pacijenta će biti puno veća”, kazala je magistrica farmacije, Marina Šandrk.

Od sutra, svaka nova kutija lijeka na recept dobiva šifru i ide na provjeru

“Na tržištu imamo mali broj lijekova koji imaju taj 2d kod i sad će ići jedan duži period u kojem će se tržište čistiti od takvih lijekova. Trenutno ih je od 5 do 10 posto”, rekla je predsjednica Ljekarničke komore, Ana Soldo.

Provedba ovog projekta provjere lijeka u Hrvatskoj stoji 9,5 milijuna kuna.

“Cijeli taj projekt je dan proizvođačima lijeka i oni sve financiraju. Isključivo proizvođači lijekova”, kazala je izvršna direktorica HOPAL-a, Morana Dostal.

Krivotvoren je svaki drugi lijek kupljen na Internetu. Zbog takvih lijekova na godinu umre milijun ljudi. Cilj projekta je spriječiti njihov plasman u ljekarne i bolnice.

Građani se slažu s provjerom lijekova

“Svugdje su prevare pa tako mogu i u apotekama. Ako znamo da nam farmaceutske kuće svašta uvaljuju onda je to sasvim u redu”, kazao je Stjepan.

“Ne možeš više biti u ništa siguran tako da je u redu da se provjerava i da bar neku sigurnost imaš što se toga tiče”, smatra pak Neda.

Ako tijekom provjere u ljekarni lijek ne dobije zeleno svjetlo, to je alarm za uzbunu.

“U tom trenutku se stavlja sumnja na njega. Informacija ide prema proizvođaču i on je dužan izvijestiti je li riječ o krivotvorini ili ne”, kazala je Dostal.

Da bi svaki lijek dobio svoj kod, trebat će najmanje dvije godine

Ova odredba Europske unije na snagu stupa sutra. Novinarka RTL-a, Kristina Čirjak provjerila je situaciju u zagrebačkoj gradskoj ljekarni.

Jesu li sve ljekarne spremne za sutra?

“Da, sve javne ljekarne su spremne. Sve one će sutra na receptnim lijekovima provjeravati barkod i serijski broj. To je brz postupak, ali ljekarnicima će ipak trebati period prilagodbe tako da se sutra mogu očekivati male gužve. Dakle, javne ljekarne su spremne, ali neke bolničke, kako doznajem, ipak su malo zakazale.

Prema neslužbenim informacijama, to su splitska i dubrovačka bolnica. Bolnicama je ovo velik trošak, ali i velik posao. Primjerice, Rebro će tjedno morati provjeriti oko 35.000 kutija lijekova. To je europska odredba zbog sve veće pojave krivotvorenih lijekova.

Najviše se krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, a u tu kategoriju spadaju oni protiv primjerice depresije i pretilosti.

Europa, a sada i Hrvatska, krivotvorinama objavljuje rat. Poruka je i dalje ista: Lijekove je najbolje kupovati u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama”, kazala je Čirjak.

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari